Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Lepotica, namenjena užitku
Mazda MX-5 G132 Revolution
Lepotica, namenjena užitku
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
19.08.2020 12:01

Mazda MX-5 odlično skriva svoja leta. Arhetipski športni avto je v svetu avtomobilizma prisoten že tri desetletja.

Urša Prosenjak

Pa vendar tudi v svoji najnovejši generaciji še vedno najbolje prodajani roadster na svetu združuje svoje prvotno poslanstvo in duh sodobnosti. Predvsem pa je avto za tiste, ki se zavedamo, da je življenje potovanje in ne zgolj cilj.

Mazda MX-5 ni avto za kogarkoli. Povprečen voznik, ki prisega na utilitarnost, z njo ne bo imel kaj početi. Mimogrede, namenoma govorim o »njej«. Vsak, ki je kdaj sedel za volanom, bo to razumel: za moškega bo to poseben avto, ki ga bo znal ceniti, kot ceni lepo žensko, za žensko pa je to prej interaktivna sopotnica, kot pa zgolj stroj.

Lepotica, namenjena užitku

Ob prvem pogledu nanjo nas očara s privlačnim videzom, sodobnimi zaobljenimi linijami, ozkimi žarometi, podaljšanim prednjim in kratkim zadnjim delom. Ko sedemo za volan, sicer potrebujemo nekaj časa in kilometrov, da se nanjo privadimo. Mali Roadster ima le dva sedeža, platneno streho, nekaj odlagalnih površin in razmeroma skromen prtljažnik. Na družinske izlete lahko tako kar pozabimo, toda temu niti ni namenjena.

Lepotica, namenjena užitku

MX-5 svojega voznika ne bo delila z vreščavimi sopotniki, saj je ustvarjena za to, da se ji voznik ali voznica povsem posveti in uživa v vožnji. Sedi se izjemno nizko, sedež ni nastavljiv po višini, spreminjamo lahko le naklon prednjega dela sedeža pod koleni ter odmik od pedal in volana, ki pa ga lahko prilagodimo tako po višini, kot globini. Sredinska konzola je visoka, prestavna ročica pa krajša za hitrejše pretikanje. Ob njej najdemo še klasično ročno zavoro, med obema sedežema pa sta dve držali za pijačo. Eno izmed njiju lahko namestimo tudi na prednji del sredinske konzole k sopotnikovim kolenom. Za držaloma je še predal, ki je solidno globok in lahko vanj spravimo nekaj dragocenosti, če se moramo oddaljiti od avta in se nam ravno ne ljubi zapirati strehe, zaklenemo pa ga s ključem, ki je skrit v ohišju brezkontaktnega ključa za daljinsko zaklepanje.

Lepotica, namenjena užitku

Za več prtljage, kar je lahko že običajna ženska torbica ali trgovinski nakup, bomo morali uporabiti prtljažnik, ki ga lahko odpremo le z gumbom na ključu za daljinsko odklepanje. Prostora je sicer dovolj za prtljago dveh oseb za nekajdnevni oddih, saj lahko vanj shranimo 130 litrov tovora.

Za dober meter in pol visoko voznico je voznikovo mesto povsem udobno, večji vozniki ali sopotniki pa se lahko počutijo nekoliko utesnjene. Platneno streho odpremo ročno in z zelo enostavnim mehanizmom, nekdo z daljšimi rokami to opravi mimogrede, od majhne ženske pa zahteva ta manever nekoliko več spretnosti.

Lepotica, namenjena užitku

Ob zagonu motorja nas razveseli izjemno prijeten zvok, v katerem uživamo vsak kilometer potovanja. MX-5 je bila tako prvi avto, ki sem ga ves čas druženja vozila z izklopljenim radiem, saj mi je bil njen lasten zvok ljubši od ničkolikokrat slišanih »hitov«. Zanj poskrbi 1,5-litrski motor s 97 kilovati (132 KM)  šeststopenjski menjalnik pa pogon prenaša na zadnja kolesa. Volan je neposreden, zato se med vožnjo počutimo povsem usklajeni z avtom.

Podvozje je trdo in omogoča dobro lego na cesti, majhne dimenzije pa Mazdi MX-5 omogočajo okretnost v ovinkih. Zmogljivost motorja in skromna teža male Mazde, ki tehta le nekoliko več kot tono, sta recept za sprejemljivo nizko porabo goriva. Ta je znašala okoli 6,2 litra na 100 kilometrov.

Lepotica, namenjena užitku

Seveda ni predpisanega recepta, kateri tip ceste je mali športnici najbolj pisan na kožo. Precej je odvisno tudi od voznika. Sama sem se z njo podala na ceste vseh vrst in čeprav se je z avtocestnimi hitrostmi dobro spopadla, nama je bilo najbolj všeč v mestu in na slikovitih podeželskih cestah. Tam je v ovinkih pokazala, kaj zmore, zaradi zmerne vožnje pa tudi strehe nisva potrebovali.

MX-5 je preverjeno avto, ki vzbuja pozornost, takšno in drugačno. Nekateri vozniki ostalih avtomobilov niso skrivali občudovanja, nekateri mimoidoči so skrivoma pogledovali proti njej, kot bi jim bilo nerodno priznati, da je to avto, ki ga ne vidiš ravno na vsakem vogalu.

Lepotica, namenjena užitku

Nekateri niso mogli skriti zavisti in so naju morali za vsako ceno prehiteti ali pa izsiliti prednost. Najbolj posrečen voznik je reagiral tako nenavadno, da sem se ob tem lahko le nasmejala, saj si je moral nujno očistiti vetrobransko steklo – sredi sončnega dne, ob suhi cesti – v trenutku, ko sva se znašli z odprto streho v koloni za njim.

Nekajkrat sem bila v dneh najinega druženja deležna vprašanja, zakaj proizvajajo takšne avtomobile, kaj je njen namen – avto naj bi bil praktičen, prostoren, tih… MX-5 je pa malodane nasprotje vseh teh principov. Ampak to je enako, kot če bi vprašali, zakaj obstajajo torte, ko pa se navadnega kruha bolj nasitimo. MX-5 ni glavna jed, ampak sladica. In ni za ljudi, ki pač rabijo transportno sredstvo, pač pa za vozniške gurmane.

Lepotica, namenjena užitku

Ne, to ni avto za plahe in zadržane ljudi. Je pa odlična izbira za voznika, še raje voznico, ki ceni lepe in dobre stvari v življenju, ki želi občutiti glamur, pa zanj ne more ali ne želi odšteti celega premoženja. Za osnovno različico roadsterja, ki se bo suvereno postavil ob bok Ferrarijem (preverjeno v praksi!), bomo odšteli 31.890 evrov, cena testnega primerka pa je zaradi impozantne Soul Crystal rdeče barva znašala 32.590 evrov.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto