Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Drugačnost za stoti rojstni dan
Mazda3 X180 GTPlus Edition 100
Drugačnost za stoti rojstni dan
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
14.01.2021 14:45

Mazda je ob 100-letnici podjetja izkoristila jubilej za še eno posebno izdajo, ki s posebej obarvano notranjostjo in nekaj barvnimi spremembami zunaj Mazdi 3 doda pridih prestiža, posebnosti in elegance.

Urša Prosenjak

Jubilejna izdaja Edition  je svojevrsten pogled v zgodovino in poklon prvemu osebnemu avtu, ki ga je Mazda razvila v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. R360 Coupe je predstavljal zgodovinski korak Mazde v novo smer in pomeni prelomnico v razvoju znamke. Legendarni avto se je javnosti predstavil v kombinaciji bele in rdeče barve, ki jo v posebni izdaji nosijo tudi izbrani Mazdini novi modeli. Med njimi je tudi Mazda 3. Posebna izdaja Mazda3 Edition 100 je v osnovi model Mazda3 GT Plus s prazničnimi dodatki. Eleganco bele biserne zunanjosti dodatno poudarjajo zatemnjene šipe in črna maska, praznično naravo edicije pa razkriva še logotip 100th Anniversary Special, ki ga najdemo na sprednjem blatniku in na kovinsko črnih 18-palčnih kolesih.

Drugačnost za stoti rojstni dan

Jubilejna ikonografija se nadaljuje tudi v notranjosti na preprogah, vzglavnikih in celo na ključu. Notranjost z barvno shemo sledi kombinaciji legendarnega prednika in je skoraj v celoti v barvi burgundca. Eleganten zamolklo rdeč odtenek najdemo še na talnih oblogah in preprogah, enake barve pa so tudi ogrevani usnjeni sedeži. Voznikov sedež je elektronsko nastavljiv še po višini in globini, njegov položaj pa lahko shranimo v pomnilnik. Notranjost se zelo očitno pomika k nemškim standardom dojemanja prostora, vseeno pa ostaja prepoznavno japonska.

Drugačnost za stoti rojstni dan

Občutek razkošja se nadaljuje tudi, ko zaženemo motor. Pod pokrovom se nahaja motor Skyactiv X, dvolitrski bencinski štirivaljnik s 132 kilovati moči (180 KM) in 224 Nm navora. Posebnost motorja Skyactiv je tehnologija nadzorovanega kompresijskega vžiga goriva brez svečke, pri nizkih vrtljajih deluje z vžigalno svečko, v srednjih pa je vžig kompresijski kot pri dizlu in obljublja manjšo porabo. OD 4500 se spet sliši in vede kot bencinski motor, vendar mora vse te prehode zaznati že zelo vešče uho.

Drugačnost za stoti rojstni dan

Vseeno bi od 132 kilovatov pričakovali nekoliko več živahnosti. Vendar so aduti drugje – manjše CO2 emisije brez električnih dodatkov pri pogonu in manjša poraba. Poraba je še obvladljiva, v našem primeru je nihala med 6 in 7 litri, bi jo pa z zelo umirjeno vožnjo in v idealnih pogojnih najbrž lahko približali na 5,5 do 5,8 litrov, kot jo je uradno izmeril proizvajalec. Do stotice avto, čeprav to dobro skriva, pospeši v 8,2 sekunde.

Kaj nam je bilo še všeč? Natančen volan, prav tako zelo direkten in natančen menjalnik in zelo igriva vožnja čez ovinke. Mazda 3 je zagotovo eden bolj dovršenih avtov v tem segmentu in tudi prijetnih za vožnjo. Serijska oprema vključuje Bose sistem z 12 zvočniki, ogrevanje volana in prednjih sedežev, parkirne senzorje, vzvratno kamero in še marsikaj.

Drugačnost za stoti rojstni dan

Mazda3 Edition 100 ima poleg serijske opreme modela GT še paket Safety, ki med drugim vsebuje 360-stopinjsko kamero in asistenčne sisteme, kot so opozarjanje na prečni promet, preprečevanje naleta in asistent za vožnjo v zastojih, paket Luxury z usnjenim oblazinjenjem ogrevanih sedežev in paket Sound z 12 zvočniki sistema Bose.

Osnovna cena vozila je 25.890 evrov, k njej pa moramo prišteti še 900 evrov za paket Saftey, 1700 evrov za paket Luxury in 600 evrov za paket Sound. Dodatnih 450 evrov bomo odšteli za barvo Snowflake White Pearl Mica. Končna cena testnega vozila tako znaša 29.540 evrov. Avto ob stoti obletnici Mazde ne bo prva, niti druga izbira kupcev Mazde 3, bo pa dodana vrednost za tiste, ki so verni pristaši znamke in bi vendarle radi imeli nekaj posebnega, česar drugi nimajo, tudi zaradi omejenega števila.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto