Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Prva ženska, ki je sama prevozila ZDA
Zgodovina
Prva ženska, ki je sama prevozila ZDA
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
08.03.2021 13:14

Pred 105 leti je na današnji dan ameriška igralka Anita King premaknila takratne meje mogočega. V obdobju, ko so bili avtomobili in vožnja izključno domena moških, je postala prva ženska, ki je popolnoma sama prevozila ZDA z zahodne na vzhodno obalo.

Urša Prosenjak

Rojena leta 1884 kot Anna Keppen se je nad avtomobili navdušila okoli leta 1908, ko se je preselila na zahodno obalo in začela kot promotorka sodelovati na avtomobilskih salonih. Kmalu se je naučila voziti in po letu 1910 začela tekmovati na avtomobilskih dirkah. Zaradi nesreče na eni izmed dirk je šport opustila in se posvetila igranju. Leta 1915 pa se je ponovno odločila preizkusiti svoje vozniške sposobnosti.

Prva ženska, ki je sama prevozila ZDA

Zadala si je cilj postati prva ženska, ki se bo sama odpeljala čez Združene države Amerike. Pri tem jo je podprl šef novoustanovljenega studia Paramount Pictures Jesse L. Lasky, avto s pnevmatikami Firestone pa ji je priskrbelo podjetje Kissel Motor Car Company. Na pot se je iz Los Angelesa odpravila 25. avgusta 1915, svojo odločitev pa je pospremila s prepričanjem, da kot ženska zmore vse, kar zmorejo moški. Med potjo se je ustavila na različnih Paramountovih promocijskih dogodkih in uživala obilo publicitete. Po 49 dneh je 19. oktobra 1915 prispela na cilj v New York, kjer so jo sprejeli kot junakinjo, ki se je, kot je poročal eden izmed časnikov, »v New York pripeljala s kalifornijskim zrakom v gumah«.

Prva ženska, ki je sama prevozila ZDA

Dosežek ji je prinesel slavo in Paramount je to hitro izkoristil ter o njenem podvigu posnel film The Race v režiji Georgea Melforda. Anita King se je udeležila številnih dogodkov kot predstavnica studia ter podjetij Kissel in Firestone, ter izvajala različne kaskaderske točke.

Prepoznavnost je uporabila tudi v dobrodelne namene. Ustanovila je organizacijo za dekleta, ki se poskušajo uveljaviti v filmski industriji, leta 1918, ko so ZDA vstopile v prvo svetovno vojno, pa se je v južnem delu ZDA ponovno odpravila na pot čez celino, tokrat od Los Angelesa do prestolnice Washington z namenom turneje motivacijskih nagovorov.

Z naglim vzponom tehnologije v avtomobilski industriji in ob vse bolj spektakularnih dirkaških dogodkih je njena slava kmalu zbledela in utonila v pozabo. Zadnji film je posnela leta 1919, nato pa se je umaknila v mirno življenje kalifornijske elite in se posvetila vzreji dirkalnih konjev.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto