Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Kopilot, osebni pomočnik in vozniški inštruktor v enem
FordPass
Kopilot, osebni pomočnik in vozniški inštruktor v enem
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
01.06.2021 10:09

Digitalizacija si je utrla pot v vse sfere našega življenja. Tudi vožnja z avtom ni več zgolj mehansko upravljanje stroja, pač pa postaja vse bolj digitalizirana, kar omogoča vse večjo sinhronost med avtom in voznikom, ki je na ta način deležen nove in celovite izkušnje.

Urša Prosenjak

Poleg običajnih funkcij, ki jih ponujajo infotainment sistemi, kot so radio, navigacija, upravljanje nekaterih funkcij avta in povezljivost z voznikovim telefonom s pomočjo bluetootha, pa so nekateri proizvajalci izkušnjo obogatili z lastno aplikacijo. Med njimi je tudi Ford z aplikacijo FordPass.

Aplikacijo, ki obljublja izkušnjo lastništva avta na dlani, sem preizkusila ob uporabi Fordovega vozila Puma. Uporabnik si aplikacijo naloži iz Google Play ali App Store, odvisno od operacijskega sistema svojega telefona. Ko je bil FordPass nameščen na mojem Samsung Galaxy Note 9, sem kreirala uporabniški račun, v aplikacijo vnesla podatke o vozilu in telefon povezala z avtom. Aplikacija sicer podpira vnos več vozil, ki jih lahko različno poimenujemo.

Z aplikacijo FordPass lahko kadarkoli in kjerkoli preverimo stanje svojega vozila.
Z aplikacijo FordPass lahko kadarkoli in kjerkoli preverimo stanje svojega vozila.

Že na vstopni strani me je pozdravila slika Pume v enaki barvi, kot je bila moja. Pod sliko avta sta gumba za odklepanje in zaklepanje vozila, ki brezhibno delujeta, vendar ves postopek traja kar nekaj sekund dlje, kot če bi enostavno uporabili ključ. Na dnu zaslona najdemo zavihke Domov, Vozilo, Zemljevid in Račun. V meniju Vozilo si lahko ogledamo zanimive in uporabne podatke svojega vozila: števec prevoženih kilometrov, predvideno razdaljo do praznega rezervoarja, tlak v pnevmatikah, preostalo življenjsko dobo olja, identifikacijske podatke vozila, različne napotke in navodila, najdemo pa tudi podmeni Moja potovanja. Slednji ponuja prikaz naših voženj v izbranem obdobju, ob izrisu poti na zemljevidu pa navaja tudi poročilo o našem načinu vožnje, predvsem pri speljevanju in ustavljanju ter vožnji skozi ovinke na posameznih odsekih vožnje. Na koncu nam pokaže še končno »oceno«, ki smo si jo prislužili.

Aplikacija spremlja naša potovanja in analizira naš način vožnje.
Aplikacija spremlja naša potovanja in analizira naš način vožnje.

Zemljevid je podoben ostalim navigacijskim aplikacijam, saj lahko vanj vnesemo točen naslov ali pa med predlogi izberemo točko interesa, odvisno od naših trenutnih potreb. Z enim dotikom zaslona se nam lahko odpre seznam bencinskih črpalk v bližini, ali pa polnilnih postaj, parkirišč, restavracij, zdravstvenih ustanov in še več drugih institucij.

Aplikacija nam s potisnimi sporočili posreduje tudi različne pomembne informacije. Obvesti nas o zaznanem začetku ali koncu našega potovanja ter tudi o trenutnem stanju vozila, denimo o stopnji izpraznjenosti akumulatorja ali o neustreznem tlaku pnevmatik. Seveda pa lahko z aplikacijo tudi spremljamo lokacijo svojega vozila.

Funkcija, ki je k sreči nisem potrebovala, pa je pomoč na cesti. Ta se lahko izkaže kot silno uporabna, kadar stvari ne gredo po načrtih. Namesto mrzličnega brskanja po predalu in iskanja telefonske številke lahko pomoč prikličemo kar skozi aplikacijo. Če potrebujemo pomoč pooblaščenega serviserja ali Fordovega trgovca in nismo ravno obstali na cesti, lahko v aplikaciji najdemo tudi vse bližnje tovrstne postojanke ter navodila, kako do njih.

Aplikacija FordPass je dobrodošel dodatek, ki našo vozniško izkušnjo obogati, čeprav lahko čisto solidno upravljamo s svojim Fordom, ne da bi sploh vedeli zanjo. A če si vzamemo čas in jo raziščemo, nam utegne olajšati življenje in preprečiti prenekatero zagato. In če spadamo med tiste, ki se ob trivialnih vsakdanjih opravilih radi kratkočasimo s »scrollanjem« po telefonu in branjem ali gledanjem neumnosti, lahko namesto tega v aplikaciji FordPass preučujemo analize svojih voženj. Ravno tako se bomo kratkočasili, pa še koristilo nam bo.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto