Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
24. junij - Mednarodni dan voznic
WWCOTY
24. junij - Mednarodni dan voznic
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
14.06.2021 01:15

WWCOTY, žirija Svetovnega avta leta po izboru žensk, je pobudnica uvedbe Mednarodnega dneva voznic, ki ga bomo obeležili 24. junija, njegov namen pa je opozarjanje na pomen žensk v avtomobilizmu.

Urša Prosenjak

Izbrani datum ni naključen. Pred tremi leti so na ta dan v Savdski Arabiji odpravili prepoved vožnje za ženske in s tem se je porušil še eden izmed preostalih zidov v avtomobilskem svetu. Ženske so pridobile mobilnost in osebno svobodo, postale vidnejše na tem področju in družbo opozorile na potencial več kot polovice populacije.

»V razvitem svetu danes ženske vplivajo na 80 odstotkov nakupov avtomobilov. Odstotek se bo v prihodnje le še večal, saj je vse večji tudi odstotek žensk, ki dosegajo visoko izobrazbo. Plačna enakopravnost postaja dosegljiv cilj, vodilni položaji niso več rezervirani le za moške, na seznamu najbogatejših ljudi na svetu pa je vse več ženskih imen,« pojasnjuje Marta Garcia, predsednica WWCOTY.

24. junij - Mednarodni dan voznic

Mednarodni dan voznic slavi tudi vse večjo vlogo žensk pri izražanju njihovega mnenja in izkušenj z avtomobili na družabnih omrežjih. Njihov glas je slišen na Instagramu, kjer ženske predstavljajo 50,8 odstotkov uporabnikov, na Pinterestu je odstotek kar 77,1, na Facebooku 43,8 na TikToku pa 44 odstotkov. Zaradi visoke okoljske osveščenosti žensk na področju mobilnosti je to zelo pomembno. Ženskam nista pomembna le varnost in zmogljivost, pač pa tudi varovanje planeta brez odrekanja mobilnosti.  

Mednarodni dan voznic kliče tudi k pogledu v prihodnost. Še danes se mnoge ženske počutijo pretirano nadzorovane, prav tako pa so izjemno slabo zastopane v motošportu. Nov mednarodni praznik je zaradi vsega tega nujen. Prihodnost trajnostne mobilnosti in enakopravnosti namreč ne bo mogoča brez prispevka žensk.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto