Piškotki

Da bi vam lahko nudili popolno uporabniško izkušnjo, uporabljamo "piškotke" (cookies).
Z nadaljnjo uporabo našega portala se strinjate z uporabo piškotkov.

Poletje

Kako ohladimo avto v desetih sekundah?
Kako ohladimo avto v desetih sekundah?
05.07.2021 23:59 Urša Prosenjak

V poletni vročini pomeni sesti v vroč avto precejšnjo neprijetnost, ki je lahko tudi nevarna za zdravje. Nasvetov, kako avto pred vožnjo čim hitreje ohladiti, je veliko. Enega izmed njih vam ponujamo v naslednjih vrsticah.

Z uporabo naslednjega postopka naj bi se temperatura v avtomobilu v desetih sekundah znižala za približno deset stopinj. Pred vožnjo spustimo šipo na sopotnikovi strani, nato pa nihamo z voznikovimi vrati, kot bi jih hoteli zaloputniti in nato spet odpreti. Nihanje z vrati bi moralo vsaj nekoliko prezračiti avto in iz njega odstraniti vsaj nekaj vročega zraka v kratkem času.

Na težavo vročega avta je pametno pomisliti že takrat, ko avto parkiramo. Na sedeže, še posebej če so usnjeni, položimo bombažno tkanino, na primer brisačo ali staro majico, ki bo sedež zaščitila pred soncem in ne bo tako vroč, ko bomo hoteli sesti nanj. Prav tako lahko s tkanino zaščitimo tudi prestavno ročico, volan pa zasučemo na stran, da bo del volanskega obroča, kamor med vožnjo položimo dlani, v senci.