Piškotki

Da bi vam lahko nudili popolno uporabniško izkušnjo, uporabljamo "piškotke" (cookies).
Z nadaljnjo uporabo našega portala se strinjate z uporabo piškotkov.

Statistika

Mesta z najdaljšim električnim dosegom
Mesta z najdaljšim električnim dosegom
21.07.2021 08:52 Urša Prosenjak

Na doseg električnih vozil močno vplivajo zunanje temperature in vremenski pogoji. Raziskava je razkrila, v katerih mestih na svetu bomo z enim polnjenjem prevozili največ, v katerih pa bomo morali polnilnico obiskati večkrat.

Električna vozila se najbolje obnesejo v toplejšem podnebju, brez ekstremnih temperaturnih nihanj. To je potrdila tudi raziskava portala carinsurance.ae, ki je z vozilom Tesla Model 3 preveril doseg v različnih mestih na različnih koncih sveta. Z enim polnjenjem je avto prevozil največ v avstralskem Sydneyu, grških Atenah in kalifornijskem Los Angelesu. V povprečju je Model 3 v teh mestih prevozil z enim polnjenjem 351 kilometrov. V vseh treh mestih znaša povprečna letna temperatura skoraj 18 stopinj Celzija. Na četrto mesto se je uvrstila portugalska prestolnica Lizbona s 349 kilometri, na peto mesto pa Mexico City s 346 kilometri.

Na drugem koncu lestvice so se znašla mesta, kjer je podnebje občutno hladnejše in je povprečna temperatura okoli 6 stopinj Celzija. Najpogosteje se morajo pri polnilnicah ustavljati vozniki električnih vozil na Islandiji. V Reykjaviku je Model 3 z enim polnjenjem prevozil le 296 kilometrov. Nekoliko bolje so jo odnesli estonski Tartu ter glavni mesti Finske in Norveške, Helsinki in Oslo, kjer je eno polnjenje zadostovalo za 307 kilometrov.