Piškotki

Da bi vam lahko nudili popolno uporabniško izkušnjo, uporabljamo "piškotke" (cookies).
Z nadaljnjo uporabo našega portala se strinjate z uporabo piškotkov.

Nad oblaki

Nič več razgleda?
Nič več razgleda?
18.07.2021 08:57 Urša Prosenjak

Občudovanju oblakov in sončnega zahoda med potovanjem z letalom se izteka čas. Najnovejši trend v letalstvu so trajnostna in varčna letala, ki ne bodo imela oken.

Poleg preizkušanja alternativnih goriv je pomemben del uveljavljanja načel trajnostne mobilnosti v aviatiki tudi prenova oblikovanja letal. Na porabo goriva ima namreč pomemben vpliv teža letala, nanjo pa vplivajo tudi okna. Če letalo nima vgrajenih oken, je lahko narejeno iz občutno lažjih materialov. Inženirji se zato spogledujejo z možnostjo oblikovanja letal brez oken.

Vseeno pa to ne pomeni, da bo razgled med potovanjem z letalom izginil, pač pa bo postal posreden. Okna bodo nadomestile zunanje kamere, ki bodo projicirale sliko zunanjosti na visokoresolucijske LED zaslone v notranjosti. Potniki bodo lahko izbirali med različnimi pogledi ali si celo ogledali svoj končni cilj.

Odsotnost oken bi sicer lahko predstavljala varnostno tveganje, saj posadka v nujnih primerih del informacij dobi iz tega naslova, zato je nujno, da bodo hkrati razvili tudi ustrezno tehnologijo v podporo situacijskemu zavedanju, na katero se zanaša osebje na letalu.

Večji proizvajalci, kot je denimo Airbus, so že predstavili novo generacijo varčnih letal, toda potniška letala brez oken naj bi pomenila prelomnico v aviaciji.