Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Nič več razgleda?
Nad oblaki
Nič več razgleda?
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
18.07.2021 08:57

Občudovanju oblakov in sončnega zahoda med potovanjem z letalom se izteka čas. Najnovejši trend v letalstvu so trajnostna in varčna letala, ki ne bodo imela oken.

Urša Prosenjak

Poleg preizkušanja alternativnih goriv je pomemben del uveljavljanja načel trajnostne mobilnosti v aviatiki tudi prenova oblikovanja letal. Na porabo goriva ima namreč pomemben vpliv teža letala, nanjo pa vplivajo tudi okna. Če letalo nima vgrajenih oken, je lahko narejeno iz občutno lažjih materialov. Inženirji se zato spogledujejo z možnostjo oblikovanja letal brez oken.

Vseeno pa to ne pomeni, da bo razgled med potovanjem z letalom izginil, pač pa bo postal posreden. Okna bodo nadomestile zunanje kamere, ki bodo projicirale sliko zunanjosti na visokoresolucijske LED zaslone v notranjosti. Potniki bodo lahko izbirali med različnimi pogledi ali si celo ogledali svoj končni cilj.

Odsotnost oken bi sicer lahko predstavljala varnostno tveganje, saj posadka v nujnih primerih del informacij dobi iz tega naslova, zato je nujno, da bodo hkrati razvili tudi ustrezno tehnologijo v podporo situacijskemu zavedanju, na katero se zanaša osebje na letalu.

Večji proizvajalci, kot je denimo Airbus, so že predstavili novo generacijo varčnih letal, toda potniška letala brez oken naj bi pomenila prelomnico v aviaciji.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto