Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Peto kolo - rešitev težav s parkiranjem
Izum
Peto kolo - rešitev težav s parkiranjem
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
08.08.2021 20:27

V 30. letih prejšnjega stoletja je nek kalifornijski izumitelj odkril način, kako olajšati parkiranje vse večjih avtomobilov na vse manjše prostore: dodal jim je peto kolo.

Urša Prosenjak

Izum se nikoli ni zares prijel. Eden izmed razlogov je bil tudi prostor, ki ga je dodatno kolo zasedlo v prtljažniku. Toda ideja je bila genialna – ko je moral voznik parkirati na tesnem prostoru, bi spustil peto kolo, naravnal zadnji del avta v želen položaj, dvignil kolo in nato z zadnjim delom izravnal še prednjega.

Zamisel so po skoraj stoletju ponovno udejanjili v Rusiji. Ekipa Garage 54 je peto kolo vgradila Fiatovemu enoprostorcu, izum pa se je obnesel bolje od pričakovanj. Vgradili so os za kolo in mehanizem, ki omogoča dvig in spust kolesa s pritiskom na gumb. Premikanje po navpični osi voznik upravlja s pomočjo mehanizma vrtalnega stroja, premikanje levo in desno pa s smerniki.

Da nenavadna rešitev res deluje, so preizkusili in prikazali v spodnjem videu.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto