Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Začetek šolskega leta naj bo varen
Nazaj v šolo
Začetek šolskega leta naj bo varen
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
31.08.2021 21:41

Prvi šolski dan prinaša marsikaj stresnega. Niti ne toliko za otroke, kot za starše. Poleg učenja, nalog in socializacije nas skrbijo tudi minute pred poukom. Torej čas, ki ga namenimo potovanju do vrtca, šole ali službe. Da bi bilo čim manj naporno je spodaj opisanih nekaj preprostih nasvetov, ki vam bodo olajšali prve dni.

Špela Rojc AVP

Dan prej se z otroki pogovorimo, da se poletni prometni režim spreminja v jesenskega. Poglejmo vozne rede avtobusov, kombijev, pogovorimo se o prometnih predpisih in pravilni rabi svetlobnih teles. Preverimo, če otrok še razume prometne znake in signalizacijo. V kolikor gre v šolo sam, se pogovorita o poti, ki bo pred njim in morebitnih zapletih na njej. Zjutraj naj se zbudi pravočasno, da se bo v miru pripravil in uredil. Rutina otroka pomirja in mu daje zaupanje.

Tudi za nas se promet spreminja z jutrišnjim dnem. Bolj gost in natrpan bo, zato  moramo preveriti zapore in polovične zapore cest ter možne obvoze, da ne iščemo v naglici obvozov in stranskih poti.

V promet se, ne glede na prevozno sredstvo (kolo, skiro, avto, peš idr.) vključimo spočiti in naspani. Šolske in službene potrebščine pripravimo dan prej, da zjutraj nismo v konfliktu z otrokom in časom ter tako ostanemo bolj mirni. Odpravimo se pravočasno in imejmo nekaj minut rezerve.

Med vožnjo si v vozilu ne smemo privoščiti telefona, glasne glasbe in zajtrka. Raje se posvetimo prehodom za pešce, opazovanju mrtvih kotov, kjer nas lahko marsikaj preseneti in poslušanju prometnih novic na lokalnih radijih. Pred vrtcem, šolo ali služno parkirajmo pravilno in nikakor ne na pločnike in pešpoti, saj morajo tako otroci stopiti na cesto in jih s tem ogrožamo. Vrata vozil odpirajmo previdno in vedno poglejmo nazaj, če se pelje mimo kakšen kolesar. Ko zapuščamo parkirišča pa natančno preglejmo okolico vozila, da se  ne skriva za vozilom kakšen otrok.

Na cesti pa seveda potrebujemo s seboj strpnost, predvidevanje in natančno opazovanje.

Te tri točke nas bodo zagotovo pripeljale varno na cilj. Kanček sreče, to vam pa pošiljamo tudi mi.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto