Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Govoreči avto praznuje 39 let
Na današnji dan
Govoreči avto praznuje 39 let
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
26.09.2021 01:41

Otroci osemdesetih smo odraščali ob kultni seriji Knight Rider, kjer se je proti zločinu boril idejni predhodnik avtonomnih vozil, govoreči avto KITT.

Urša Prosenjak

Prvo epizodo so predvajali na današnji dan pred 39 leti, 26. septembra 1982. KITT, s polnim imenom »Knight Industries Two Thousand«, je bil modificiran Pontiac Firebird Trans Am in je služil kot zvesti spremljevalec detektivu Michaelu Knightu.

V naprednem robotiziranem avtu se je skrival računalniški modul z umetno inteligenco, produkcijska hiša Universal pa mu je za potrebe snemanja dodala nekaj kozmetičnih izboljšav. Najizrazitejša so bile odzivne rdeče luči, ki so avtu dale pridih življenjskosti, ko je komuniciral s svojim voznikom.

Govoreči avto praznuje 39 let

Med prvima dvema sezonama je imel Universal na voljo štiri Pontiace kot rekvizite, modifikacije pa so za vsakega stale okoli 18 tisoč dolarjev. V tretji sezoni je KITT doživel preobrazbo. George Barris, ki je med drugim zasnoval tudi Batmobil, mu je dodal spojlerje, krilca in še več dodatkov, ki so zaznamovali blagovno znamko Knight Rider.

Govoreči avto praznuje 39 let

Ker so bila avtonomna vozila v 1980-ih še popolna znanstvena fantastika, so morali ustvarjalci serije to funkcijo avtomobila urediti drugače. Barris je zato zasnoval posebno skrito mesto za voznika na desni strani pod armaturno ploščo, dovolj nizko, da kamera kaskaderja ni posnela in je bilo vedeti, da avto vozi sam, hkrati pa dovolj visoko, da je voznik še vedno videl iz avta. Za različne snemalne okoliščine so tako prilagodili več avtomobilov na različne načine.

KITT je bil avto z osebnostjo, zato je bil za njim tudi igralec, ki mu je posodil glas. To je bil William Daniels, ki pa na lastno željo ni bil omenjen v najavni in odjavni špici. Želel je namreč ohraniti skrivnost govorečega avta, vendar anonimnost ni trajala dolgo, saj so ga na ulici kmalu začeli prepoznavati po glasu.

Ko so dve desetletji kasneje posneli remake serije, je tudi KITT doživel popolno preobrazbo. Pontiaca je zamenjal Ford Shelby GT500KR letnik 2008, glas pa mu je tokrat posodil Val Kilmer.

KITT se je v seriji ponašal s številnimi utopičnimi naprednimi funkcijami, ki so danes, po skoraj štirih desetletjih, ne le izvedljive, pač pa pri mnogih avtomobilih že kar standard. Nekatere funkcije, kot sta denimo zaznava glasu z detektorjem laži in merilec vitalnih znakov voznika, pa bodo ostale znanstvena fantastika še nekaj časa.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto