Piškotki

Da bi vam lahko nudili popolno uporabniško izkušnjo, uporabljamo "piškotke" (cookies).
Z nadaljnjo uporabo našega portala se strinjate z uporabo piškotkov.

Heidi Mraz

Porsche iz 1000 papirnatih metuljev
Porsche iz 1000 papirnatih metuljev

Preberite tudi...

Super športnik in hiper športnik - poznamo razliko?

Čokoladna kolesa Formule 1

Največji Lego dirkalnik na svetu

03.10.2021 03:35 Urša Prosenjak

Med vsemi Porschejevimi dirkalniki velja 917 za najbolj legendarnega. Nemškemu proizvajalcu je med drugim tudi prislužil prvo zmago na 24 ur Le Mansa.

Uspeh pa ni prišel sam od sebe in brez izzivov. Prav to je spodbudilo Heidi Mraz, da je ustvarila umetnino, ki jo je poimenovala Aerodinamika z entomologijo. Iz 1000 papirnatih metuljev je izdelala sliko Porscheja 917.

Porsche iz 1000 papirnatih metuljev

Pred leti je umetnica, ki v svojih delih uprizarja zgodovino avtomobilizma, slišala nenavadno zgodbo o nastanku legendarnega dirkalnika.

Leta 1969 so po smrtni nesreči v Le Mansu Porschejevi inženirji odpeljali nevarni 917 na dirkališče Osterreichring v Avstriji, da bi ugotovili, kaj mu povzroča težave. Ko se je avto po nekaj krogih na stezi vrnil v bokse, je inženir John Horsman opazil mrtve žuželke po vsem avtu, razen na zadnjih spojlerjih. Spoznal je, da to pomeni, da do repa ni bilo dovolj pretoka zraka in posledično premalo potisne sile k tlom, da bi se avto obdržal na stezi pri veliki hitrosti. S pomočjo aluminijastih plošč in lepilnega traku je avto nekoliko preoblikoval in naslednjo testno vožnjo je 917 opravil z rekordno hitrostjo ter ostal na stezi. Voznik Brian Redman je bil navdušen nad spremembami in je vzkliknil: »Zdaj je to dirkalnik!«  Porschejev model 917 je v letih 1970 in 1971 postal zmagovalec skupnih zmag v Le Mansu in velja za eno največjih dirkaških legend vseh časov, čeprav se je njegova dirkaška kariera končala zaradi predpisov FIA.

Porsche iz 1000 papirnatih metuljev

»Spoznnanje Johna Horsmana me je navdihnilo, da sem se odločila povedati to zgodbo skozi svojo umetnost,« je povedala Heidi Mraz. »Uporaba metuljev je bila samoumevna. Simbolično predstavljajo več vzporednic z zgodbo 917. Poleg tega, da so žuželke igrale pomembno vlogo v razvoju avta, sta tako metulj kot 917 izjemno lahka in tako kot metulj je tudi 917 moral doživeti preobrazbo, skozi katero je dozorel. Oba sta kljub kratki življenjski dobi simbola nesmrtnosti.«

Porsche iz 1000 papirnatih metuljev

Umetnina je spektakularen portret enega največjih Porschejevih modelov, 917-022, izdelan iz približno 1000 papirnatih metuljev v oranžni in modri barvni shemi Gulf dirkalnikov. Vsi delčki so ročno izrezani, nameščeni in pripeti, celotnemu delu pa dodajajo dimenzijo in vtis gibanja.