Piškotki

Da bi vam lahko nudili popolno uporabniško izkušnjo, uporabljamo "piškotke" (cookies).
Z nadaljnjo uporabo našega portala se strinjate z uporabo piškotkov.

Posledice nepremišljene odločitve

Ena najrevnejših držav prodaja 40 novih Maseratijev
Ena najrevnejših držav prodaja 40 novih Maseratijev

Preberite tudi...

Lesen Ferrari iz Vietnama

Porsche iz 1000 papirnatih metuljev

Dve japonski lepotici

Ljubezen na prvi pogled

Umetniška poslikava mehiškega BMW-ja

06.10.2021 13:42 Urša Prosenjak

Država, v kateri skoraj polovica prebivalcev živi v skrajni revščini, je pred nekaj leti kupila floto luksuznih avtomobilov, zdaj pa jih s popustom prodajajo.

Leta 2018 je Papua Nova Gvineja gostila letno srečanje gospodarskega foruma APEC in v ta namen kupila 300 avtomobilov. Med njimi je bilo tudi 40 Maseratijev in trije primerki vozila Bentley Flying Spur.

Ker v državi ni predstavništev teh znamk, so avtomobile z letalom pripeljali s Šri Lanke. Za vsak Maserati je država, v kateri se 40 odstotkov prebivalcev preživlja z manj kot enim dolarjem na dan, plačala 142.000 dolarjev. Avtomobile so nameravali uporabljati med srečanjem foruma, da bi z njimi napravili vtis na tuje državnike, po dogodku pa bi jih prodali in tako državni proračun ne bi utrpel nobene izgube. A vse ni šlo po načrtu. Zaradi bizarnosti situacije nekateri državniki niso želeli uporabljati razkošnih vozil najrevnejše države. Ko je bilo srečanje končano, pa vozil niso prodali, pač pa so jih pospravili v skladišče.

Ena najrevnejših držav prodaja 40 novih Maseratijev

Kmalu so začele krožiti govorice, da so Maseratiji izginili in da so bili ukradeni. Namigovanja niso bila povsem iz trte zvita, saj je v resnici izginilo okoli 300 avtomobilov, ki so bili uporabljani med dogodkom, država pa je bila v istem obdobju precej v razsulu – med drugim so v parlament vdrli nezadovoljni policisti, ki niso dobili izplačanih dodatkov. Govorice o izginulih Maseratijih je naposled ovrgel takratni finančni minister in sedanji predsednik James Marape, ki je novinarjem pokazal skladišče s parkiranimi luksuznimi avtomobili.

Marape je pojasnil, da se je načrt o prodaji izjalovil, ker je bilo zanimanje zanje izjemno majhno, prodali so le dva primerka.

Ena najrevnejših držav prodaja 40 novih Maseratijev

Zdaj so se prodaje ponovno lotili in tokrat ponujajo popust. Praktično nerabljeni Maseratiji so na voljo za 114.000 dolarjev. V domovini bodo sicer težko našli kupce, ne le zaradi slabega ekonomskega standarda, pač pa tudi zaradi pomanjkljive servisne mreže. Vseeno pa je to priložnost za kupce iz tujine.