Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Avto princa Charlesa s pogonom na sir in vino
Aston Martin
Avto princa Charlesa s pogonom na sir in vino
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
13.10.2021 01:11

Britanski prestolonaslednik želi prispevati k čistejšemu okolju povsod, kjer je to mogoče.

Urša Prosenjak

Prejšnji mesec je britanski princ Charles v sodelovanju z Amazon Prime objavil serijo oddaj o podnebnih spremembah, zdaj pa je novinarjem razkril, da niti njegov ljubljeni Aston Martin DB6 Volante ne bo ubežal njegovi odločnosti, da naredi nekaj za naš planet.

Prestolonaslednik je dal avtomobil, ki mu ga je njegova mati, kraljica Elizabeta II., podarila za 21. rojstni dan leta 1969, predelati v vozilo s pogonom na gorivo E85.

E85 je mešanica 85-odstotnega bioetanola in 15-odstotnega neosvinčenega bencina, pri čemer delež bioetanola običajno prihaja iz fermentacije rastlinskega materiala, kot je sladkorni trs. Toda Charles je za BBC povedal, da bioetanol, ki ga uporablja za gorivo svojega avtomobila, prihaja iz "presežka angleškega belega vina in sirotke iz postopka sira".

Kritiki sicer opozarjajo, da biogorivo ni ustrezna alternativa fosilnim gorivom, predvsem pa gre v primeru princa Charlesa za precej butično rešitev. Toda britanskega prestolonaslednika to ne ovira v njegovih prizadevanjih za čistejše okolje. Med drugim je zasadil arboretum za svojega vnuka, zmanjšal pa je tudi uživanje mesa, ker je živinoreja eden pomembnejših onesnaževalcev.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto