Piškotki

Da bi vam lahko nudili popolno uporabniško izkušnjo, uporabljamo "piškotke" (cookies).
Z nadaljnjo uporabo našega portala se strinjate z uporabo piškotkov.

Aston Martin

Avto princa Charlesa s pogonom na sir in vino
Avto princa Charlesa s pogonom na sir in vino

Preberite tudi...

Le ena ženska na svetu sme voziti brez dovoljenja

Naprodaj zaročno darilo princese Diane

Zakaj v Angliji vozijo po napačni strani?

Zabavni Britanec

Zakaj so vratca rezervoarja za gorivo na levi ali na desni?

13.10.2021 01:11 Urša Prosenjak

Britanski prestolonaslednik želi prispevati k čistejšemu okolju povsod, kjer je to mogoče.

Prejšnji mesec je britanski princ Charles v sodelovanju z Amazon Prime objavil serijo oddaj o podnebnih spremembah, zdaj pa je novinarjem razkril, da niti njegov ljubljeni Aston Martin DB6 Volante ne bo ubežal njegovi odločnosti, da naredi nekaj za naš planet.

Prestolonaslednik je dal avtomobil, ki mu ga je njegova mati, kraljica Elizabeta II., podarila za 21. rojstni dan leta 1969, predelati v vozilo s pogonom na gorivo E85.

E85 je mešanica 85-odstotnega bioetanola in 15-odstotnega neosvinčenega bencina, pri čemer delež bioetanola običajno prihaja iz fermentacije rastlinskega materiala, kot je sladkorni trs. Toda Charles je za BBC povedal, da bioetanol, ki ga uporablja za gorivo svojega avtomobila, prihaja iz "presežka angleškega belega vina in sirotke iz postopka sira".

Kritiki sicer opozarjajo, da biogorivo ni ustrezna alternativa fosilnim gorivom, predvsem pa gre v primeru princa Charlesa za precej butično rešitev. Toda britanskega prestolonaslednika to ne ovira v njegovih prizadevanjih za čistejše okolje. Med drugim je zasadil arboretum za svojega vnuka, zmanjšal pa je tudi uživanje mesa, ker je živinoreja eden pomembnejših onesnaževalcev.