Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Ko tovornjaku odpovedo zavore...
Varnost
Ko tovornjaku odpovedo zavore...
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
06.01.2022 21:14

Če tovornjaku odpovedo zavore na avtocesti, so posledice lahko katastrofalne. Nevarnost hudih nesreč zmanjšajo tako imenovane izletne cone.

Urša Prosenjak

Zaradi svoje mase ima tovornjak brez zavor ob spustu ogromno kinetične energije, ki jo je izredno težko obvladovati in lahko povzroči hudo nesrečo. Zaradi poškodbe zavornega sistema in nezmožnosti ustavljanja tovornjaka na klancu navzdol, so predvidena območja, kamor lahko tovornjak zapelje brez hujših posledic, tam pa se s pomočjo površine njegova hitrost zmanjša.

Infrastrukturni projekt se imenuje izletna cona, najdemo pa jih predvsem na avtocestah. Nekaj jih je tudi pri nas, med drugim ob priključkih Domžale, Dobruška vas, Unec in Spodnji Brnik. Izletna cona območje, napolnjeno s sipkim peskom, ki pomaga ustaviti vozilo, ki iz kakršnega koli razloga s preveliko hitrostjo zapusti avtocesto. Sicer so v svetu izletne cone pogoste na klancih in pred ovinki, večinoma pa so ti deli ceste dvignjeni, da bi čimprej razpršili kinetično energijo pobeglega vozila.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto