Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Katere znamke ponujajo najbolj veganske avtomobile?
Okolje
Katere znamke ponujajo najbolj veganske avtomobile?
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
10.01.2022 04:35

Veganstvo je vse bolj razširjeno in vpliv tega nazora se kaže tudi v avtomobilski industriji. Proizvajalci se z različnimi ukrepi trudijo privabiti vegansko kupce, obenem pa svojo dejavnost na ta način dolgoročno gledano preusmeriti v bolj trajnostno industrijo. Kateri proizvajalci so najbolj veganski, ali bolje, veganstvu naklonjeni, v tem trenutku?

Urša Prosenjak

Podjetje Dicklovett je s pomočjo podatkov organizacije PETA opravilo raziskavo in ponudilo odgovor na to vprašanje. Primerjava je v določenih delih težavna, ker se stopnja veganstvu naklonjenosti razlikuje že med paketi opreme posameznih modelov, prav tako pa je težko primerjati proizvajalce, ki svoje ponudbe prilagajajo različnih tržiščem.

Vseeno se je kot najbolj veganski proizvajalec avtomobilov izkazal Ford, ki ima v svoji ponudbi kar 28 nivojev opreme, ki imajo v celoti vegansko notranjost. Na drugem mestu je Honda z 20 nivoji opreme, tretji pa je Nissan z 19 različicami. Slednjemu govori v prid tudi dejstvo, da ne ponuja standardnega usnjenega volana v vstopnih različicah priljubljenih modelov kot sta Juke in Qashqai.

Omembe so vredni še Smart s 17 paketi opreme, Hyundai s 15 in Kia s 14. Sledi Mercedes-Benz s 13 različicami, kar je morda nekoliko malo za proizvajalca, ki sicer ponuja trajnostne različice umetnega usnja in semiša. Podobno je z BMW-jem, ki ima le 5 veganskih paketov, čeprav daje precejšen poudarek na svojo električno linijo in z njo povezano trajnostno naravnanost.

Rezultati raziskave kažejo predvsem usmeritev panoge k vse več možnostim za kupce z veganskim življenjskim slogom, v kombinaciji z uporabo recikliranih materialov.

Kljub napredku pa predstavnica veganskega društva Dominika Piasecka opozarja, da stoodstotno veganskega avtomobila ni. »Pri veganstvu je ključno, da se potrudimo po najboljših močeh. V nepopolnem svetu je nemogoče biti stoodstotni vegan, toda lahko se čimbolj izognemo trpljenju živali. Ko kupujemo avto, se lahko odločimo, da ne bomo izbrali usnja, ne moremo pa se odločati o nekaterih drugih ključnih materialih v avtu.«

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto