Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Križišče avtoceste in letališke steze
Posebnost
Križišče avtoceste in letališke steze
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
14.01.2022 03:50

Gibraltar se ponaša s svetovno znanim letališčem z edinstveno arhitekturo.

Urša Prosenjak

Majhno britansko ozemlje Gibraltar se nahaja na južni obali Španije in obsega le 260 hektarjev, ima pa svoje lastno mednarodno letališče. Zaradi majhnosti ozemlja je letališče, ki je bilo zgrajeno leta 1939, nekoliko prilagojeno.

Križišče avtoceste in letališke steze

Čez vzletno-pristajalno stezo namreč poteka štiripasovnica Winston Churchill Boulevard, glavna cesta, ki vodi v Gibraltar in iz njega. Vsakič, ko kakšno letalo vzleta ali pristaja, cesto zaprejo, po vzletu ali pristanku pa po njej ponovno spustijo promet. Podoben sistem, kot ga poznamo pri križiščih ceste in železnice.

Križišče avtoceste in letališke steze

V zadnjih letih, ko turizem v državi raste in leti postajajo vse pogostejši, so pogostejše tudi zapore cest, zato je vse več pobud za iskanje ustreznejše rešitve, ki ne bi zahtevala ustavitev cestnega prometa. Letališče sicer predvsem uporabljata družbi British Airways in EasyJet za lete v Veliko Britanijo in nazaj.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto