Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
The Spirit of Ecstasy - zgodba skrivne ljubezni
Na današnji dan
The Spirit of Ecstasy - zgodba skrivne ljubezni
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
06.02.2022 04:13

Na današnji dan je nastala avtomobilska maskota z eno najlepših zgodb. Figurica, ki krasi pokrov motorja avtomobilov znamke Rolls-Royce, imenovana Spirit of Ecstasy.

Urša Prosenjak

Prvi Rolls-Royceovi avtomobili so imeli na pokrovu motorja zgolj logotip znamke, kar pa se kupcem ni zdelo dovolj. Menili so, da bi moralo tako prestižno vozilo imeti povsem svojo luksuzno maskoto.

Toda zgodba Spirit of Ecstasy se začenja nekaj let prej. Baron John Montagu, pionir avtomobilističnega gibanja in urednik revije The Car Illustrated, je bil eden prvimh lastnikov Rollsa, ki je pomislil, da bi moralo njegov avto krasiti nekaj posebnega. K sodelovanju je povabil svojega prijatelja, kiparja Charlesa Robinsona Sykesa, ki naj bi oblikoval ekskluzivno maskoto za baronov Rolls-Royce Silver Ghost, letnik 1909.

The Spirit of Ecstasy - zgodba skrivne ljubezni

Za skulpturico pa se skriva ganljiva ljubezenska zgodba med baronom Montagujem in Eleanor Velasco Thornton, ki je kiparju služila kot navdih za figurico. Eleanor je bila baronova tajnica pri reviji, leta 1902 pa sta se zaljubila. Njuna ljubezen, ki je trajala več kot desetletje, je morala ostati skrivnost, zanjo so vedeli le njuni najbližji prijatelji. Eleanor je namreč pripadala nižjemu družbenemu in ekonomskemu razredu, hkrati pa je bil Montagu že od leta 1889 poročen z Lady Cecil Victorio Constance Kerr. Sykes, ki je poznal naravo razmerja med Emily in Montagujem, je v figurici oblikoval Emily v frfotajoči halji in s kazalcem pred ustnicami, kar je simboliziralo skrivnost ljubezenske zveze. Figurico so poimenovali The Whisper in je danes razstavljena v muzeju v mestu Beaulieu skupaj z drugimi figuricami Spirit of Ecstasy.

The Spirit of Ecstasy - zgodba skrivne ljubezni

Do leta 1910 so maskote na pokrovih motorjev postale trend in pri Rolls-Royceu so zaskrbljeno opazili, da lastniki pritrjujejo najrazličnejše, tudi manj primerne okraske na svoje avtomobile. Takratni direktor Claude Johnson je tako dobil nalogo, da oblikuje dostojanstveno in elegantno maskoto. Za pomoč je zaprosil Sykesa, ki naj bi ustvaril kipec, ki bo postal ikona znamke in bo krasil vse prihodnje modele. Maskota naj bi izražala pravega duha Rolls-Roycea – hitrost s tišino, odsotnost tresljajev, skrivnostnost, energijo… Johnson je imel v mislih duha mitološke boginje Nike, ki jo je občudoval v Louvru, toda Sykes nad tem ni bil navdušen. Primernejša se mu je zdela bolj ženstvena upodobitev.

Ponovno se je spomnil svoje stvaritve izpred let in se odločil, da bo The Whisper nekoliko preoblikoval v zgodnjo verzijo tega, kar danes poznamo kot Spirit of Ecstasy. Prvo različico je poimenoval The Spirit of Speed. Kasneje je svojo stvaritev opisal kot »majhno boginjo, ki si je vožnjo izbrala kot največji užitek ter se povzpela na pokrov motorja Rolls-Roycea, da bi uživala v svežini zraka in pesmi svojega frfotajočega ogrinjala.«

The Spirit of Ecstasy - zgodba skrivne ljubezni

Februarja 1911 je Sykes predstavil Rolls-Royceu svojo figurico, ki je jasno razkrivala podobnost s prvotno The Whisper. Do leta 1951 so vsako figurico opremili s Sykesovim podpisom in datumom njenega »rojstva« -6. februarjem 1911.

Kaj pa se je zgodilo z Eleanor Thornton, muzo, ki je navdihnila kultno figurico? Nekaj let kasneje, 30. decembra 1915 je izgubila življenje, ko je ladjo SS Persia južno od Krete napadla podmornica. Na ladji je bila z baronom Montagujem, ki je bil poslan na vojaško dolžnost v Indijo. Baron je preživel in so ga nekaj dni kasneje rešili s čolna, kamor se je zatekel z razstreljene ladje. Eleanorino premoženje je podedovala njena sestra Rose, med dediščino pa je bila tudi ena izmed figuric Spirit of Ecstasy.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto