Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Zgodba vzhodnonemškega BMW
EMW
Zgodba vzhodnonemškega BMW
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
17.02.2022 00:28

Kot vsaka svetovna kriza je tudi druga svetovna vojna močno vplivala na takratne proizvajalce avtomobilov. Med tistimi, ki so bili v še posebej težkem položaju, je bil BMW, ki se je s tovarnami v različnih delih Nemčije po vojni naenkrat znašel v dveh različnih državah.

Urša Prosenjak

Ena izmed BMWjevih tovarn je bila v mestu Eisenach. Bila je ena najstarejših tovrstnih tovarn v Nemčiji in rojstni kraj znamke Wartburg, ki je bil tretji nemški proizvajalec avtomobilov v zgodovini. BMW je tovarno kupil leta 1928, v njej pa so izdelovali nekaj različnih modelov, med njimi je bil najbolj priljubljen Dixi. 

Po vojni je Eisenach ostal v Vzhodni Nemčiji in nekoč BMWjeva tovarna se je morala prilagoditi nastali situaciji. Ni bila več v lasti bavarskega proizvajalca avtomobilov, pač pa v lasti vzhodnonemške vlade. S proizvodnjo so nadaljevali, vendar pod novim imenom. Znamka se je preimenovala v EMW - Eisenach Motorenwerk, logotip pa je bil v rdeče-beli barvni kombinaciji. 

Zgodba vzhodnonemškega BMW

Modeli, ki so ji izdelovali, so bili v osnovi BMWjeva vozila pod okriljem nove znamke. Avtomobili so bili zelo cenjeni, saj so imeli vrstni šestvaljni motor, kar je bila redkost za železno zaveso.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto