Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Nerodnost za volanom
James Bond
Nerodnost za volanom
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
28.02.2022 21:00

V filmih o Jamesu Bondu lahko občudujemo obilico hitrih avtomobilov in številne drzne prizore vratolomne vožnje, kjer se agent 007 izkaže kot pravi virtuoz za volanom. Enemu izmed filmskih Bondov pa se je med snemanjem zgodil prav sramoten spodrsljaj, ki bolj pritiče vozniku začetniku, ne pa najslavnejšemu tajnemu agentu.

Urša Prosenjak

Nerodnost se je zgodila Piercu Brosnanu med snemanjem filma Goldeneye. Igralec je zaupal medijem in oboževalcem nekaj zabavnih anekdot, med katerimi je tudi dogodek z Bondovim avtomobilom Aston Martin DB5. In nezgoda verjetno tudi ni bila poceni.

Prizor, ki so ga snemali v Monte Carlu, je bil zelo enostaven: Pierce Brosnan je moral avto zapeljati naravnost naprej nekaj metrov. Priložnost, ki se je ne bi branil noben poznavalec Jamesa Bonda niti noben ljubitelj avtomobilov. DB5 je namreč ikoničen del zgodovine avtomobilizma in najbolj bondovski izmed vseh avtomobilov britanskega tajnega agenta. Prvič se je pojavil ob Jamesu Bondu v filmu Goldfinger leta 1964, nato pa je nastopil še v sedmih bondiadah. Do takrat, ko je vanj sedel Pierce Brosnan, je avto pridobil že neznanski ugled, toda v tem filmu je bil to edini prizor, v katerem se je pojavil. Ustvarjalce filma je namreč pogodba z BMW-jem zavezovala k izbiri bavarca za Bondovo glavno vozilo, legendarnega DB5 pa so si sposodili iz zasebne zbirke le za ta prizor.

Po prvem poskusu snemanja je režiser prosil Pierca, naj avto zapelje vzvratno na izhodiščno točko, da bodo prizor ponovili. In ponovili so ga še petkrat. Pri šestem poskusu pa je igralec zaznal nenavaden vonj, kot bi se nekaj žgalo. Vonj so opazili tudi mimoidoči, saj se je okoli prizorišča zbralo precej ljudi, med njimi je bil tudi lastnik avtomobila, ki je z grozo opazoval prizor. Nenadoma je Brosnan ugotovil, kaj se je zgodilo in od kod prihaja čuden vonj: pozabil je sprostiti ročno zavoro.

Ko se je zavedel nevšečnosti, ki se mu je pripetila, se je zgrozil: ne le, da je vozil dragoceni Aston Martin z ročno zavoro, to je storil celo pred očmi šokiranega lastnika vozila. Pa vendar je profesionalno odigral prizor, ki so ga v šestem poskusu uspešno posneli, nato pa se kaj hitro pobral izpred radovednih oči opazovalcev.

Nerodnost bi v ključnem trenutku, ko se je lik Jamesa Bonda po šestletni prekinitvi zaradi pravnih ovir naposled vračal na velika platna, lahko pokopala celotno franšizo. A kot je Brosnan sam namignil, so producenti razvezali mošnjiček in izdatno poravnali stroške lastniku zgodovinskega vozila, Goldeneye pa je postal eden najuspešnejši filmov leta 1995 in tudi franšize Jamesa Bonda.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto