Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Avtomobilski tatovi ne počivajo
Varnost
Avtomobilski tatovi ne počivajo
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
06.04.2022 00:36

Kje je najvarneje parkirati avto, da se izognemo tatvini?

Urša Prosenjak

Čeprav imamo Slovenci občutek, da tatvine avtomobilov niso ravno najpogostejše, smo vseeno previdni pri izbiri prostora, kjer bomo avto parkirali čez noč. Razum nam narekuje, da parkirajmo na čimbolj osvetljenem območju, toda neka britanska raziskava je to tezo ovrgla.

Avtorja študije, Anthony A. Braga &  David L. Weisburd , sta  devet let analizirala vlome na štirih mestih v Združenem kraljestvu med polnočjo in peto uro zjutraj. Študija, ki je bila objavljena v Journal of Quantitative Criminology, trdi, da se je število vlomov in tatvin avtomobilov ponoči na določenem območju zmanjšalo za približno polovico, ko so tam ugasnili osvetljavo.

Razlaga je preprosta, tudi avtomobilski tatovi ne vidijo dobro v temi, zato morajo uporabljati svetilko, njena neobičajna svetloba pa je vidna že od daleč. Tat tudi ne vidi, ali ga morda kdo opazuje iz teme.

V primeru, da je avto parkiran na območju, osvetljenem z ulično lučjo, lahko tat gre mimo avtomobila in pogleda v notranjost. S tem lahko že nekoliko oceni, kakšen pristop h kraji bo ubral. Vsa njegova nadaljnja ravnanja so s svetlobo še lažja. Seveda to velja za vlom v avto, krajo celotnega avtomobila ali pa le posameznih delov.

V vsakem primeru pa velja, da dragocenosti ne puščajmo v avtomobilu, še zlasti ne na vidnih mestih, ne glede na to, kjer in ob kateri uri parkiramo avto.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto