Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Stoletnica za volanom
Starost ni ovira
Stoletnica za volanom
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
11.06.2022 12:07

Candida Uderzo dokazuje, da leta niso ovira. Stara je 100 let in pravkar so ji podaljšali vozniško dovoljenje.

Urša Prosenjak

V Italiji morajo osebe, starejše od 80 let, obnoviti vozniško dovoljenje vsaki dve leti in predložiti zdravniško spričevalo, da so psihično in fizično sposobni. Candida Uderzo je ta mejnik presegla že za dve desetletji, vendar je uspešno opravila pregled vida in bo lahko brezskrbno vozila vsaj še do leta 2024.

»Vesela sem, da so mi podaljšali vozniško dovoljenje, saj se tako počutim bolj svobodna in samostojna. Lahko se sama peljem po opravkih in mi ni treba prositi sina za prevoz,« je povedala živahna stoletnica. »Srečo imam, da sem tako zdrava pri svojih letih, še sama sem presenečena.«

Stoletnica za volanom

Edina bridkost njenega življenja je bila smrt moža, ki jo je doletela razmeroma zgodaj. »Vendar sem se odločila, da bom vseeno uživala v življenju, kolikor se bo dalo. Začela sem hoditi na pohode s prijatelji, kar mi je pomagalo pri žalovanju. Po upokojitvi sem se pridružila pohodniški skupini in niti enega pohoda nisem izpustila. Vsako nedeljo se ob šestih zjutraj odpravim na pot.«

V Italiji je število stoletnikov med najvišjimi v Evropi, po podatkih italijanske statistične agencije Istat je država v maju naštela 20.456 prebivalcev, starih 100 in več let. Podatka, koliko izmed njih jih še vedno vozi, sicer ni, so pa v zadnjih letih podaljšali tri vozniška dovoljenje. Lansko leto stoletniku, ki je priložnost proslavil z nakupom novega avta in obenem povedal, da še nikoli v ni imel prometne nesreče. Tretji stoletnik, ki je prav tako obnovil svoje vozniško dovoljenje, pa je zatrdil, da se nikakor ne namerava odpovedati avtomobilu.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto