Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Avstralija uvaja podvodne teste avtomobilov
Varnost
Avstralija uvaja podvodne teste avtomobilov
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
19.07.2022 20:22

Z napredkom tehnologije se morajo prilagajati tudi testi varnosti vozil in avstralska organizacija ANCAP, pristojna za tovrstne teste, uvaja presenetljiv nov kriterij – delovanje oziroma obnašanje vozila pod vodo.

Urša Prosenjak

Začenši z januarjem 2023 bodo v Avstraliji nova vozila testirali tudi pod vodo. Ugotavljali bodo, s kolikšno težavo ali lahkoto se potniki rešijo iz avta, ko se ta potopi. Da bi vozilo prejelo 5 zvezdic, bo moralo izpolnjevati pogoj, da se je možno iz njega rešiti tudi po tem, ko je pod vodo že določen čas. Ko voznik z avtomobilom zapelje v vodo, je namreč zaradi pritiska vode in panike, ki zajame voznika in potnike, skoraj nemogoče odpreti vrata.

V skladu z ANCAP-ovim testom bo moral avto omogočati, da potniki odprejo vrata in električna okna do 10 minut po tem, ko se je avto potopil. Proizvajalci vozil, ki tega standarda ne bodo dosegala, bodo morali zagotoviti načine, ki bodo potnikom omogočili ročno odprtje ali razbitje stranskih oken.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto