Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Zaščita za kožo je lahko nevarnost notranjosti avta
Poletje
Zaščita za kožo je lahko nevarnost notranjosti avta
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
24.07.2022 12:19

V poletnih mesecih avtomobile ogroža nevarnost, na katero ponavadi ne pomislimo, napada pa predvsem notranjost.

Urša Prosenjak

Poleti se pred soncem zaščitimo z izdelki za sončenje, pred piki komarjev pa z izdelki za odganjanje insektov, v zadnjih letih pa smo koktejlu dodali še razkužila za roke. A ob tem, ko nas ti izdelki ščitijo pred opeklinami, piki in bacili, pa škodujejo našemu avtu.

Po nanosu naštetih izdelkov na kožo si rok pogosto ne umijemo, z dlani pa se te snovi prenesejo na dele notranjosti našega avta, predvsem na volan. Fordovi inženirji so raziskali, kakšne so posledice.

» Tudi najbolj neškodljiv izdelek lahko povzroči škodo, če pride v stik z določenimi površinami v avtomobilu vedno znova in znova,« je povedal Mark Montgomery, inženir pri Fordovem evropskem centru za materiale.

V kremah za sončenje je velik delež titanovega dioksida, ki lahko reagira z usnjem na volanu ali z usnjenim oblazinjenjem sedežev. Pri Fordu so spremljali velike in pogoste poškodbe notranjosti avtomobilov v Turčiji in jih uspeli povezati s prekomerno uporabo losjona za čiščenje rok, ki vsebuje do 80 odstotkov etanola.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto