Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
BMW-jeva arhitekturna ikona praznuje pol stoletja
Štirje valji v Munchnu
BMW-jeva arhitekturna ikona praznuje pol stoletja
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
27.07.2022 00:10

Ena izmed najbolj prepoznavnih stavb nemškega Munchna ima pomembno vlogo tudi v avtomobilizmu, v letošnjem letu pa praznuje pol stoletja svojega obstoja.

Urša Prosenjak

Arhitekturni simbol Munchna je upravna stavba skupine BMW, zgrajena pa je bila v samo 26 mesecih med letoma 1970 in 1972. Projekt avstrijskega arhitekta, profesorja Karla Schwanzerja, je od takrat postal večni simbol tako skupine BMW kot tudi Munchna.

Leta 1968 je BMW AG objavil arhitekturni natečaj za načrtovanje nove upravne stavbe BMW. Da bi prepričal upravo, nadzorni svet in pomembne delničarje BMW, je Schwanzer v filmskih studiih Bavaria izdelal popolno maketo poda v merilu 1:1 v obliki deteljice. Decembra istega leta je vodstvo BMW z njim sklenilo pogodbo za gradnjo novega sedeža podjetja.

BMW-jeva arhitekturna ikona praznuje pol stoletja

V 3,5 milijona delovnih ur je 500 gradbenikom ter 200 arhitektom in inženirjem iz 12 držav uspelo postaviti znamenito zgradbo v obliki štirih valjev, katere otvoritve se je udeležilo več kot 200 mednarodnih gostov. Prav tako kot sama stavba je bila posebna tudi njena otvoritev. Nastopil je ameriški vertikalni plesni ansambel Bandaloop, ki je stavbo spektakularno spremenil v 100 metrov visok oder.

Impresivna stavba se je nemalokrat pojavila tudi na filmskih platnih. V filmu Rollerball je bil BMW-jev stolp arhitekturni protagonist. Ob koncu sedemdesetih se je pojavil v različnih filmih nemške in tudi tuje produkcije, pa tudi sodobni filmarji ga radi vključijo v svoje prizore.

BMW-jeva arhitekturna ikona praznuje pol stoletja

Še danes je upravna stavba BMW Group z visečo konstrukcijo ena najbolj inovativnih zgradb povojnega obdobja zaradi štirih valjev, ki visijo s križne strukture jeklenih nosilcev na strehi. Z vizionarsko konstrukcijo in prostorskim konceptom je simbol gospodarske uspešnosti in medkulturnosti.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto