Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Leteči avto Harryja Potterja
Ford Anglia
Leteči avto Harryja Potterja
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
20.08.2022 02:22

Poznavalci in ljubitelji magičnega sveta Harryja Potterja se nedvomno spomnijo letečega modrega avtomobila, ki je večkrat odigral ključno vlogo in pomagal junakom pri njihovih dogodivščinah. Navdih za čarobno vozilo je bil resnični Ford Anglia iz mladostnih let J.K. Rowling.

Urša Prosenjak

Ford Anglia je bil priljubljen in cenovno dostopen avto, ki ga je britanski Ford poslal na trg leta 1939, njegova proizvodnja – sicer različnih modelov pod istim imenom – pa se je nadaljevala vse do leta 1967, ko ga je nadomestil Ford Escort. V filmih o Harryju Potterju nastopa Ford Anglia 105E iz leta 1959, ki je bil četrta in zadnja generacija ljubljenca tako Britancev kot tudi kontinentalnih Evropejcev. Čeprav je s svojim odhodom s proizvodne linije bolj ali manj utonil v pozabo, pa so mladi čarovniki z Bradavičarke ponovno pričarali njegovo nekdanjo slavo. Postal je ikona pop kulture in predmet najrazličnejših zbirateljskih upodobitev v obliki miniatur, eden izmed oboževalcev je izdelal igričarski mod Ford Anglia za video igro Grand Theft Auto, največji privrženci pa so si omislili celo tetovaže z motivom letečega avta.

Leteči avto Harryja Potterja

Zgodba čarobnega avta pa se je začela že veliko prej, preden je J.K. Rowling napisala prvo izmed knjig, ki so zaznamovale generacijo. Ko je bila pisateljica še najstnica, je imel njen dober prijatelj Sean Harris, ki ji je pomagal v številnih težkih trenutkih, prav tak avto. »Nekateri mojih najsrečnejši trenutki najstniških let so bili, ko smo oddrveli v temo s Seanovim avtom. Ta avto je rešil Harryja, tako kot je mene rešil pred dolgočasjem,« je povedala. Avto, ki ji je pomenil svobodo, je kasneje postal avto, ki je Harryja in Rona osvobodil neprijetnosti.

Leteči avto Harryja Potterja

In kaj se je po snemanju zgodilo z modrim Fordom Anglio? Pred nekaj leti ga je kupil Liam Payne, član zasedbe One Direction. Natančneje gre za primerek, ki je bil uporabljen v filmu Harry Potter in dvorana skrivnosti, glasbenik, velik ljubitelj franšize, pa je zanj odštel zajetno vsoto. Avto je našel nov dom na njegovem vrtu.

Za nas, ki imamo nekoliko tanjše denarnice, je na spletu široka ponudba miniaturnih replik in ostalih zbirateljskih predmetov, med katerimi so tudi posebne izdaje knjig. Pravi poznavalci franšize so lahko minuli petek prisluhnili glasbi iz filmov v koncertni preobleki v sklopu Festivala Ljubljana v Križankah.

Magičnost, ki jo je avtorica mojstrsko ubesedila v knjigah, so ustvarjalci filma uspeli predstaviti tudi z glasbo. Poznavalci že po prvih taktih prepoznajo izvirne skladbe, ki jih ponesejo v različne prizore in poglavja zgodbe. Delček čarobnosti smo na tak način lahko občutili tudi v Ljubljani, kjer je v okviru Festivala Ljubljana ukrajinski Akademski simfonični orkester Khmelnitske filharmonije pod taktirko dirigenta Tarasa Martynyka v Križankah izvedel koncert z naslovom Čarobna glasba iz Harryja Potterja.

Glasbenikom se je na odru pridružil star znanec večine obiskovalcev – starejši brat enega izmed protagonistov, Percy Weasly. Gre seveda za igralca Chrisa Rankina, ki je občinstvo z zabavno pripovedjo popeljal skozi spomine na otroštvo s Harryjem Potterjem. Najzvestejši oboževalci najslavnejše čarovniške franšize so po koncertu z njim še poklepetali, priložnost pa je bila tudi za spominsko fotografijo.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto