Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Avto, ki lebdi nad cesto
Prihodnost
Avto, ki lebdi nad cesto
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
22.09.2022 00:36

Prvi lebdeči avto je že na cesti. Ali natančneje, nad njo.

Urša Prosenjak

Leteči avtomobili so že vrsto let sinonim za tehnologijo prihodnosti in vsake toliko se pojavi kakšna posodobitev na tem področju. Korak bliže temu trenutku so napravili Kitajci, ki so na ceste poslali prvi lebdeči avto.

Na Kitajskem so s pomočjo tehnologije Transrapid, pri kateri vlaki s pomočjo magnetne tehnologije lebdijo nad tiri, napravili prvi avto, ki med premikanjem lebdi nad cesto.

Ta sistem se na Kitajskem uporablja s supervlakom Maglev, ki lahko doseže hitrosti do 600 km/h. Raziskovalci z univerze Southwest Jiaotong v Čengduju v jugozahodni kitajski provinci Sečuan so se spraševali, zakaj te tehnologije ni mogoče uporabiti v avtomobilih, zato so tehnologijo pogona Maglev vgradili v običajen avtomobil. Na ulico so namestili električne tirnice, z magnetnim levitacijskim sistemom pa so 2,8 tone težak avtomobil ločili od tal in ga zagnali.

Čeprav se celotna struktura zdi nekoliko majava in negotova, se zdi, da princip deluje. Ni znano, koliko energije lebdenje porabi in ali je varčnejše od običajnih koles z oprijemom. Navsezadnje električne energije, potrebne za to, ni treba prenašati v baterijah v avtomobilu, ampak teče po tirnicah kot podzemni vlak. Prihodnost tega projekta še ni znana.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto