Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Otroci polepšali avtomobile zdravniških klovnov
Natečaj
Otroci polepšali avtomobile zdravniških klovnov
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
29.09.2022 19:00

Klovni, ki razveseljujejo bolne otroke na Češkem, so dobili dva nova avtomobila, ki so jih posebej zanje polepšali prav otroci.

Urša Prosenjak

Škoda in neprofitna organizacija Medical Clown sodelujeta že dve desetletji, jubilej pa so obeležili z natečajem za mlade umetnike. Otroci do 15. leta starosti so imeli možnost oblikovati videz dveh avtomobilov Škoda Enyaq Coupe RS iV, ki jih vozita zdravniška klovna.

V ožji izbor se je uvrstilo 20 prijav, pri čemer je enega zmagovalca izbralo javno glasovanje, drugega zmagovalca pa strokovna žirija. »Otroške oči vidijo svet drugače kot mi odrasli, zato je bilo zelo težko izbrati zmagovalca. Slikanje je ena od stvari, ki jih otroci radi počnejo, in med obiski bolnišničnih sob vidimo, kakšne neverjetne kreacije lahko ustvarijo,« je povedala Alena Seoud, direktorica zbiranja sredstev in trženja pri Medical Clown in ena od članic strokovne žirije.

»Vsem finalistom je skupno to, da so vsi predstavili dizajne, ki jasno kažejo, da gre za avtomobil zdravniškega klovna, in zagotovo izražajo upanje, ki ga prinašajo otrokom – in upajmo, da so srečni zaključki njihovega bivanja v bolnišnici,« je dejala Katerina Vranova iz Škodine oblikovalske ekipe in članica žirije. Navdušila jo je denimo oblika nebeško modrega avtomobila, poslikanega z veselimi liki klovnov.

»Je barvita, za otroke zanimiva, ni pa otročja. To je kot metanje stvari iz klovnove vreče trikov, kot bi otrok lepil nalepke,« je povedala Katerina Slamova Kubešova, direktorica organizacije Medical Clown.

Dizajn, ki ga je ustvarila 14-letna Anna Isabel Baslerova, je izbrala žirija, deloma po zaslugi glasu Michala Kadere, vodje zunanjih odnosov pri Škodi. »Je preprosto čudovito igriv,« je dejal Kadera in tako pojasnil svojo izbiro.

Otroci polepšali avtomobile zdravniških klovnov

V javnem glasovanju je zmagal rumeni avto, ki je poleg napisa Medicinski klovn prikazoval tudi opico, ki za rep visi z drevesa. Avtorica je 14-letna Marie Glaubova.

Otroci polepšali avtomobile zdravniških klovnov

Vseh dvajset finalistov je prejelo nagrado - darilni paket v vrednosti 1.000 čeških kron. Zmagovalci, katerih dizajni so krasili avtomobile, ki so jih predstavljali medicinski klovni, so osvojili Apple iPad, vključno s svinčnikom in risalnim peresom Apple Pencil.

Na Češkem je 93 poklicnih medicinskih klovnov, ki redno obiskujejo 63 bolnišnic in deset domov za starejše. Avtomobili Škoda so njihova vozila že več kot 20 let, češki avtomobilski proizvajalec pa podpira organizacijo s finančnimi donacijami - lani je za njihovo delo namenil milijon čeških kron.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto