Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Najbolj bela barva na svetu bo hladila avtomobile
Inovacija
Najbolj bela barva na svetu bo hladila avtomobile
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
09.10.2022 19:30

Raziskovalci Univerze Purdue so razvili novo belo barvo, ki odbija 97,9 % sončnih žarkov, kar lahko pomaga mnogim površinam ostati hladnejše.

Urša Prosenjak

Razvoj nove barve se je nadaljeval na starejši formuli in jo je mogoče nanesti v dovolj tanki plasti, da je uporabna v avtomobilski, letalski in številnih drugih industrijah, pravi Julin Ruan, profesor strojništva in glavni strokovnjak za projekt.

Ista ekipa znanstvenikov je lani predstavila prejšnjo različico svoje visokoodbojne barve, vendar je bilo takrat treba njihov izdelek nanesti v 400-mikronski plasti. Za primerjavo, debelina barve na povprečnih avtomobilih se giblje od 100 do 180 mikronov .

Čeprav je ta barva lahko odbijala 98,1 % sončne svetlobe in je hlajenje notranjosti površin, pobarvanih z njo, znižalo temperaturo za več kot 4,5 stopinje pod temperaturo okolja, jo je bilo pretežko nanesti, kar je dodatno znižalo njeno vrednost in funkcionalnost za stvari, kot so avtomobili.

Najbolj bela barva na svetu bo hladila avtomobile

Ruan in njegova ekipa so začeli eksperimentirati z materiali in prišli do svoje najnovejše formule, ki vključuje heksagonalni borov nitrid kot pigment. Ta snov se večinoma uporablja v mazivih, vendar je v tem primeru omogočila, da je barva dosegla skoraj enako odsevnost kot izvirnik, tako da je imela samo 150 mikronov debelo plast.

Nova formula ni impresivna samo zaradi svoje šesterokotne oblike, ki pomaga odbijati svetlobo, ampak tudi zato, ker vključuje z zrakom napolnjene praznine, ki dodatno pomagajo zmanjšati težo barve. Po navedbah ekipe novi recept tehta 80 % manj kot original, hkrati pa odbija 99,79 % toplote.

Po mnenju znanstvenikov bo ta barva še posebej uporabna, ker za razliko od vseh drugih lokalnih načinov hlajenja, kot so klimatske naprave, ko se nanese na katero koli površino, ne bo izpuščala toplogrednih plinov. Barva je odgovorna za preusmerjanje sončne energije v globoko vesolje, kar dejansko pomeni, da odganja toploto z našega planeta, medtem ko raziskovalna skupina, ki stoji za njo, zdaj išče načine, kako jo uporabiti in prodati v široki industrijski uporabi.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto