Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Zakaj se stekla ob dežju rosijo?
Ali veste?
Zakaj se stekla ob dežju rosijo?
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
17.10.2022 01:15

Zarositev stekel je povezana s temperaturo in vlago v zraku.

Urša Prosenjak

V mrzlem dnevu se kakršna koli vlaga v zraku v vašem avtomobilu, naj gre za vlago v izdihanem zraku, sneg na škornjih ali karkoli drugega, spremeni v kondenzacijo, ki ob stiku z zrakom ob oknu, ki je pod določeno temperaturo, doseže rosišče. To se zgodi tudi ob dežju, kadar je zunaj nižja temperatura kot v kabini. Ker je zunanja temperatura nižja, se stekla v kombinaciji z vlago zarosijo. V vročem in vlažnem dnevu se zgodi ravno nasprotno. Segret zrak zunaj avtomobila doseže rosišče na vetrobranskem steklu, ko ga ohladi klimatski sistem, stekla pa se zarosijo od zunaj. Podoben pojav opazimo, če na vroč dan v kozarec natočimo hladno pijačo.

Če se stekla v notranjosti rose, obvezno vključimo klimatsko napravo. Prav tako je pametno izključiti kroženje zraka, saj bomo tako v kabino spustili zrak od zunaj, ki je bolj suh od tistega v kabini.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto