Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Muce zlate, muce črne
Ford Puma ST-Line X Gold Edition
Muce zlate, muce črne
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
07.12.2022 06:21

Fordova Puma je eden tistih avtov, ki se ti zlahka in hitro prikupijo. V razmeroma majhnem paketku je združena kopica uporabnih in koristnih funkcij in če Pumi nadenemo še izstopajočo shemo zunanjosti, smo našli zmagovalni recept.

Urša Prosenjak

Poznavalci znamke se spominjajo imena Puma iz neke druge zgodbe. Tako se je namreč imenoval eden izmed Fordovih modelov na prelomu tisočletja, prikupen trivratni kupe precej nišne narave, ki se je leta 2002 umaknil in bolj ali manj utonil v pozabo, nato pa je znamka leta 2019 ponovno oživila nekdanje ime. Tako kot izvorna Puma je tudi njena druga inkarnacija posebnež popolnoma v duhu svojega časa. Mali križanec s privlačnimi zaobljenimi linijami ima prepoznavno Fordovo podobo, velja pa za nekakšno terensko različico Fieste, čeprav je s prostornostjo nekoliko radodarnejši.

Kupci sicer pragmatično raje posegajo po večji Kugi, toda Puma ima določen šarm, ki ji zagotavlja lastno mesto v floti. In ne le to. V lanskem letu so se pri Fordu odločili, da bodo za svoje najbolj zveste privržence in ljubitelje Fordovih zmogljivih modelov na trg poslali Pumo, ki bo nastala na prav poseben način. Na Twitterju so k sodelovanju povabili ljubitelje znamke, ki so lahko v desetih dneh oblikovali Pumo po svoji izbiri. Glasovali so o barvni shemi notranjosti in zunanjosti ter paketu kozmetičnih podrobnosti. Odzvalo se je več kot četrt milijona navdušencev, ki so prispevali svoje mnenje in Ford je na koncu izdelal Pumo po željah ljudstva. Rodila se je Puma Gold Edition. Zlata mucka, ki sicer na sebi nima toliko zlate, kot namiguje njeno ime, je naposled našla tudi pot do mene in skupaj sva preživeli nekaj dni.

Muce zlate, muce črne

Glasovalci, ki so zaslužni za končno podobno zlate Pume, so ji za prevladujočo barvo karoserije namenili odtenek Agate Black, zamolklo črno barvo, ki jo popestrita dve zlati črti vzdolž pokrova motorja in strehe, ki objemata vstavek v barvi brušenega zlata. Zlate barve so tudi platišča, ki odpirajo pogled na rdeče zavorne čeljusti. V notranjosti najdemo kombinacijo umetnega usnja in tkanine v odtenkih Ebony in Aurora Gold. Udobje, ki ga poznamo že od standardne Pume, je tu nadgrajeno še z občutkom razkošja. Sedeži in volanski obroč so ogrevani, sredinska konzola ponuja dovolj odlagalnih površin in brezžično polnilno postajo za pametni telefon, na vrhu sredinske konzole pa najdemo standardni Fordov infotainment z osempalčnim zaslonom, ki je dokaj preprost za uporabo in opremljen z vsemi funkcijami, ki jih potrebujemo.

Muce zlate, muce črne

Z zlato Pumo sva izkoristili zadnje jesenske tople dni in se odpravili na pohajkovanje po slovenskem podeželju. Pod pokrovom motorja je litrski hibridni motor Ecoboost z močjo 114 kW, povezan s sedemstopenjskim avtomatskim menjalnikom, ki skrbi za solidno zmogljivost brez pretirane porabe. Ta se je glede na način vožnje in vrsto ceste zadrževala med 6 in 7 litri. Med vožnjo se zlata Puma obnaša tako, kot se za divjo mačko spodobi – spretno in suvereno, v kakršnikoli pogojih, naj bo to pri višjih hitrostih na avtocesti ali pa na makadamskih hribovskih poteh. V prtljažniku tudi tu, tako kot pri običajni izvedbi, najdemo edinstveno lastnost – pod dnom je uporabna banjica, imenovana Megabox, kamor lahko spravimo morebitno mokro ali umazano prtljago, po uporabi pa banjico s pomočjo odtoka na dnu zlahka očistimo. Če bi mi bilo vreme med mojim potepanjem manj naklonjeno, bi blatni gojzarji romali natanko tja, tako pa za to ni bilo ravno potrebe.

Muce zlate, muce črne

Za varno vožnjo skrbi širok spekter asistenčnih sistemov, od LED projektorskih žarometov s halogenskimi dolgimi lučmi in samodejnim preklapljanjem med zasenčenim in dolgim snopom, prepoznavanje prometnih znakov, opozorilo na menjavo pasu in, kajpak, vzvratna kamera s prednjimi in zadnjimi parkirnimi senzorji, ki so precej olajšali tudi vožnjo skozi ozke uličice in po podeželskih gozdnih stezicah.

Po celodnevnem pohajkovanju z mucko je za zabaven zaključek dneva poskrbela še ena prikupna lastnost zlate muce, ki je pri dnevni svetlobi nisem videla. Ob odprtju vrat Puma na tla projicira svoj svetlobni logotip, ki ga dopolnjuje svetlobni napis v pragovih. Nadvse simpatična popestritev.

Muce zlate, muce črne

Posebna izdaja prikupne Fordove mucke ima nekoliko višjo ceno od svoje standardne sestrice in je zanjo potrebno odšteti okoli 35.000 evrov.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto