Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Samo za moške: avto brez brisalcev, smernikov in gretja
Ford
Samo za moške: avto brez brisalcev, smernikov in gretja
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
13.03.2023 21:03

Vse od prvega avtomobila v zgodovini so večino zaslug za razvoj danes nepogrešljivega stroja poželi moški, čeprav je nemalo izumov prišlo izpod rok žensk. Kakšni pa bi pravzaprav bili današnji avtomobili brez žensk? Na to vprašanje so poskusili odgovoriti pri Fordu.

Urša Prosenjak

Ob mednarodnem dnevu žensk in ob mesecu žensk v zgodovini je Ford z zanimivim projektom pokazal, kakšen bi bil avto brez vseh inovacij, za katere so zaslužne ženske. Oblikovali so fiktivno različico Explorerja, ki so jo poimenovali Men’s Only Edition in jo predstavili v oglasu.

Oglas se začne kot običajen oglas za katerkoli drugo posebno izdajo modela, vse do trenutka, ko zvezdnik serije Breaking Bad Bryan Cranston pojasni, da posebna moška izdaja Explorerja nima brisalcev, gretja, smernikov, vzvratnega ogledala in navigacije, ker mu manjkajo ključne komponente, ki veljajo danes za samoumevne in ki so jih razvile ženske.

Filmček je del Fordove marčevske kampanje, s katero želijo poudariti in priznati vlogo žensk v avtomobilizmu, tako v preteklosti, kot tudi danes. Številne primere prispevka žensk v avtomobilski industriji lahko najdemo tudi na njihovi spletni strani, v zgodovinskem arhivu Ford’s Heritage Vault pa je predstavljen izbor proizvodov, ki so jih zasnovale in razvile ženske. Med njimi so Ford Mustang iz leta 1974, Ford Granada iz leta 1975 in Ford Windstar iz leta 1999.

Čeprav Ford danes priznava, da so imele ženske ključno vlogo v razvoju avtomobilizma, pa njihovega dela ameriški proizvajalec ni vedno tako cenil. Leta 1968 so šivilje, ki so šivale avtomobilse sedeže v Fordovi tovarni v britanskem Dagenhamu, s stavko poskusile doseči, da bi bile za svoje delo plačane enako kot njihovi moški kolegi. Stavka se je končala po treh tednih, ko so delavkam odobrili višje plačilo, dogodek pa je bil tudi ključnega pomena za sprejetje britanskega zakona o enakih plačah leta 1970.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto