Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Presenečenje z dolgočasnim imenom
Kia EV6 GT-Line
Presenečenje z dolgočasnim imenom
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
27.04.2023 22:15

Kia EV6 s svojim imenom ne vzbuja pretirano spodbudnih asociacij, zato sem bila toliko bolj šokirana, ko sem sedla za volan.

Urša Prosenjak

Kia je v električni segment vstopila relativno zgodaj, toda šele EV6 je njihovo prvo vozilo na posebni platformi za električna vozila, kar posledično pomeni, da je že od samega začetka zasnovano za električni pogon in to mu daje precejšnjo prednost.

Presenečenje z dolgočasnim imenom

Še preden sem si avto dobro ogledala, sem o njem slišala, da naj bi bil konkurenca Tesli. Postopno sem tudi spoznavala, da primerjava ni iz trte zvita in da ima korejski električar marsikaj, s čimer se lahko pohvali. Že na prvi pogled napravi močan vtis z aerodinamično silhueto in privlačnimi linijami, značilna maska Tigrov nos pa se je posebej za ta model preimenovala v Digitalni tigrov obraz. Zadnji del je kombinacija mehko zaobljenih in ostrih linij, ki jih dodatno poudarja zadnja luč čez celotno širino avta.

Notranjost potniške kabine je obdana s kvalitetnimi materiali, armaturna plošča pa je prevlečena z mat slojem, ki preprečuje bleščanje. Na armaturni plošči je ukrivljen okvir, ki povezuje zaslon infotainmenta in digitalno ploščo. Na prednjih sedežih imamo prevsem zaradi visoke sredinske konzole prijeten občutek ovitosti. Sicer je sredinska konzola »dvonadstropna«, pri čemer je na zgornji plošči okrogli izbirnik zmeri vožnje, ki nadomešča prestavno ročico, prostor za pijačo, USB vhoda A in C, pa tudi polnilna plošča za telefon. V spodnjem nadstropju je velik odlagalni prostor, kamor lahko odložimo kup drobnarij, ali pa tudi malce večjo žensko torbico. Ali, preverjeno, športne copate velikosti 36.

Presenečenje z dolgočasnim imenom

Na zadnji klopi preseneti nepričakovano udobje in skoraj limuzinski občutek. Sedeži so narejeni iz veganskega usnja in iz materialov iz recikliranih plastenk, v zadnji vrsti pa se lahko pohvalijo z nečem, kar je pri večini električnih avtomobilov šibka točka: prostornostjo. EV6 je zlasti razkošen s prostorom za noge potnikov na zadnji klopi, kar v praksi pomeni, da lahko nekoliko manjši potnik noge celo povsem iztegne. Toda to le le del limuzinske izkušnje – poskrbljeno je tudi za napajanje naprav potnikov, na straneh obeh naslonov prednjih sedežev sta USB vhoda, pod zadnjim sedežem pa najdemo tudi standardno gospodinjsko vtičnico, s katero se avto lahko spremeni v mobilno pisarno, lepotni salon, dnevno sobo... možnosti so neomejene.

Presenečenje z dolgočasnim imenom

Ker je EV6 zasnovan od samega začetka kot električni avto, so tudi njegove funkcije nekoliko drugačne. Tako na primer služi kot premični vir energije s funkcijo Vehicle-to-Load ali V2L, s katero lahko s pomočjo vmesnika vtičnico za polnjenje spremenimo v navadno vtičnico, kamor lahko priključimo katerikoli aparat, ki za svoje delovanje potrebuje elektriko, ali pa polnimo drug električni avto. Primer uporabe smo ponazorili tudi v videu.

Presenečenje z dolgočasnim imenom

Prtljažnik meri 520 litrov, dopolnjuje pa ga še prednji prtljažnik pod pokrovom motorja, ki ima prostornino 52 litrov, v njem pa so spravljeni polnilni kabli, komplet za popravilo gum in V2L adapter.

Presenečenje z dolgočasnim imenom

Za pogon skrbi elektromotor z močjo 168 kW na zadnji pogonski osi, ki ga napaja 77,4 kWh baterija. Po WLTP ciklu naj bi zadostovala za 528 kilometrov, v praksi je številka sicer manjša, vseeno pa tudi ob uporabi klime in ob športni vožnji po avtocesti preseže 400 kilometrov. Ena od priročnih funkcij je tudi prikaz razpoložljivega dosega ob uporabi klime ali brez nje, z energijo pa lahko varčujemo tudi z uporabo rekuperacije ali pa z varčnim načinom vožnje. Seveda sta na voljo še standardni in športni. Na zaslonu infotainmenta se lahko poigramo tudi z zvokom motorja. Če električna tišina ni po našem okusu, lahko izberemo enega izmed različnih umetnih zvokov in ga dodatno konfiguriramo po svoje. Poraba je izven avtoceste znašala 14 kWh, na avtocesti pa ni presegla 18 kWh.  

Kia EV6 je presenečenje z dolgočasnim alfanumeričnim imenom, za katerim se skriva popoln paket: privlačen videz, kup uporabnih funkcij in nadstandardna vozna in potovalna izkušnja. Vse to za okoli 65.000 evrov.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto