Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Družinski dirkalnik
Hyundai Kona N
Družinski dirkalnik
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
08.05.2023 19:34

Hyundai Kona je model, ki ima na trgu eno najbolj celovitih ponudb. Ponuja pester nabor pogonskih različic, piko na i pa je dobila predlani s svojo izrazito športno različico N. A za razliko od običajnih športnikov je še vedno ostala tudi pohleven družinski avto, odvisno od načina, kako jo vozimo.

Urša Prosenjak

Hyundai je leta 2012 v svojo ponudbo dodal visokozmogljive avtomobile pod okriljem podznamke N. Oznaka N je poklon okrožju Namyang v Južni Koreji, kjer je Hyundaijev center za raziskave in razvoj, pa tudi nemškemu dirkališču Nürburgring, kjer Hyundai v okviru svojega evropskega tehničnega centra testira vse svoje modele. V logotipu N prepoznamo tudi obrise šikan dirkališča. Prvi model, ki je dobil svojo N različico, je bil i30, pred dvema letoma pa se je družini N pridružil še prvi križanec.

Družinski dirkalnik

Kona N svoj športni značaj razkriva že na zunaj. Poleg ikonografije N opazimo dve izpušni cevi, rdeče zavorne čeljusti, nekaj poudarkov v rdeči barvi, velik zadnji spojler, ki objema trikotno tretjo zavorno luč, značilno za oddelek N, in druge aerodinamične izboljšave. Tudi oddaljenost od tal je nižja kot pri običajni Koni. Pravo športno srce se skriva pod pokrovom motorja, kjer je dvolitrski štirivaljnik s turbopolnilnikom, ki proizvaja 206 kW moči in 392 Nm navora. Povezan je z osemstopenjskim dvosklopčnim avtomatskim menjalnikom, ki moč prenaša na prednja kolesa, ta pa imajo delno elektronsko zaporo diferenciala. Del športnega paketa je še trdo športno podvozje.

Družinski dirkalnik

Notranjost je sicer podobna standardni Koni, le da ima nekaj kozmetičnih športnih poudarkov, pa seveda aluminijaste stopalke in športna prednja sedeža z nekoliko boljšim bočnim oprijemom.

Športna Kona N sicer omogoča mirno in udobno vsakdanjo vožnjo v standardnem ali varčnem načinu, če pa si zaželimo še posebej športno vožnjo, je pa na voljo več športnih programov s stikali na volanu v značilni N barvi Performance Blue. Če nam je tudi to premalo, pa je na volanu še rdeč gumb NGS. Okrajšava pomeni N Grin Shift, gumb pa motorju za dvajstet sekund poveča moč za 10 konjskih moči. Če ga pravilno uporabimo, nas bo razveselilo tudi pokanje izpušnih cevi, medtem ko bo menjalnih prestavljal v optimalno prestavo. Gumb lahko uporabimo večkrat zapored, dokler ne dosežemo dvajsetih sekund.

Družinski dirkalnik

Če odmislimo paket športnih funkcij, je Kona N še vedno praktičen in udoben družinski avto s prostornostjo, ki omogoča varen prevoz vseh družinskih članov po vsakdanjih opravkih, pa tudi prijetna potovanja na najrazličnejše destinacije.

Družinski dirkalnik

Vseeno pa nam pogled na cenik pove, da je Kona N vendarle dirkalnik, ki občasno služi kot družinski avto, ne pa obratno. Njena cena je občutno višja, zanjo bomo odšteli blizu 40 tisočakov, vendar bodo ljubitelji hitrosti, ki se bržkone radi rekreativno odpravijo tudi na dirkališče, natanko vedeli, za kaj so plačali več.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto