Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Semafor za prehitre voznike
Inovacija
Semafor za prehitre voznike
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
14.05.2023 04:00

Prehitri vozniki v naseljih so splošna težava povsod po svetu. Zlasti je to zaskrbljujoče v bližini šol ali vrtcev. V predmestju Montreala v Kanadi so se odločili za radikalno metodo – prehitrim voznikom preprečijo, da bi vozili hitreje od dovoljene hitrosti.

Urša Prosenjak

To so dosegli s posebnim semaforjem, ki se prižge ob prehitri vožnji in ustavi voznika. Poimenovali so ga FRED, kar je okrajšava za Feu de ralentissement educatif, pomeni pa izobraževalna luč za upočasnjevanje prometa.

FRED je opremljen s senzorjem in če zazna prehitrega voznika, prižge rdečo luč. Prižgan je, dokler ne pride mimo naslednji avto, ki vozi z ustrezno hitrostjo. Nato se prižge zelena luč. A ker so vozniki, ki divjajo mimo vrtcev in šol, dovolj neodgovorni in brezbrižni, bi lahko rdečo luč enostavno ignorirali in prevozili. Da se to ne bi dogajalo, je FRED opremljen tudi s prometno kamero. Če bi voznik prevozil rdečo luč, ga bo pri tem ujela kamera in policija bo lahko ukrepala s kaznijo.

Semafor pa ima več namenov. Ne upočasni le hitenja, pač pa tudi lokalnim oblastem posreduje pomembne informacije o prometu in obnašanju voznikov na cesti. Za zdaj je to pilotni projekt, in če se bo izkazal za uspešnega, jih bo še več.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto