Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Priznanje pomembnega prispevka k prometni varnosti žensk
Nagrada Woman of Worth
Priznanje pomembnega prispevka k prometni varnosti žensk
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
26.05.2023 04:52

Žirija WWCOTY je izbrala najbolj zaslužno žensko v avtomobilizmu. Letošnja dobitnica nagrade Woman of Worth je postala dr. Astrid Linder, oblikovalka in pobudnica prve ženske lutke na svetu za preizkus trčenja.

Urša Prosenjak

Žirija je letos izbirala med 15 kandidatkami, ki so v avtomobilizmu in motošportu pustile močan pečat. Med še posebej hudo konkurenco je največ glasov prejela dr. Astrid Linder, profesorica prometne varnosti na Švedskem nacionalnem inštitutu za ceste in promet, izredna profesorica za preprečevanje poškodb na univerzi Chalmers in izredna profesorica na raziskovalnem centru za nesreče univerze Monash v Melbournu v Avstraliji.

Doktorirala je iz prometne varnosti na unverzi Chalmers, kjer ima tudi magisterij iz inženirske fizike.

Profesorica Linder je koordinirala projekt ADSEAT s financiranjem EU, kjer je bil razvit prvi virtualni model lutke povprečne ženske za trčenje od zadaj na svetu, EvaRID. Prej so lutke za preskus trčenja temeljile na velikosti povprečnega moškega, kar je bil le en primer pristranskosti in seksizma pri avtomobilskem oblikovanju, ki je posledično ogrožal življenja žensk.

Med mnogimi drugimi nagradami, ki jih je prejela za svoje delo, je prejela nagrado EU Champions of Transport Research Competition in nagrado vlade ZDA za odličnost v varnostnem inženirstvu.

Marta Garcia, izvršna predsednica organizacije Women's World Car of the Year, pravi, da je vesela, da je Astrid Linder prejela nagrado WOW. »V glasovanju je izstopala in v čast ji je, da je dobila to nagrado, edino nagrado na svetu, kjer glasujemo izključno avtomobilske novinarke.« je dejala.

Častna predsednica in koordinatorka nagrade WOW, Sandy Myhre, je dejala, da je bilo očitno že od trenutka, ko so začeli prihajati prvi glasovi, da bo zmagala dr. Linder.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto