Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
S soljo nad poletne tegobe
Zanimivosti
S soljo nad poletne tegobe
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
09.08.2023 01:42

Kljub trenutnim jesenskim temperaturam se še spominjamo lanske pripeke, ki je močno poškodovala prometno infrastrukturo v Veliki Britaniji, kjer ceste niso narejene za prenašanje temperatur nad 27 stopinj Celzija. Iznajdljivi Nizozemci pa so takšne težave preprečili z isto sestavino, ki pomaga premagovati zimske težave – s soljo.

Urša Prosenjak

V zimskih mesecih je sol rešiteljica marsikatere prometne ali logistične zagate, prepreči pa tudi prenekatero nesrečo. Sol namreč preprečuje poledico, kar je bolj ali manj splošno znano. Na Nizozemskem pa so ugotovili, da lahko posutje soli po cestišču koristi tudi poleti. V najbolj vročih dneh polivajo ceste z raztopino, v kateri je najpomembnejša sestavina sol. Tako znižajo temperaturo asfalta in preprečijo njegove poškodbe asfalta.

In na kakšen način sol ohladi asfalt? Ta večnamenska snov in najpogostejša kuhinjska začimba črpa vlago iz zraka, to pa nekoliko zniža temperaturo tal in tako prepreči pokanje asfalta. To metodo najpogosteje uporabljajo regije v vzhodnem delu Nizozemske in se je doslej izkazala za učinkovito.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto