Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Električni avto preveč ženstven za pravega moškega?
Raziskava
Električni avto preveč ženstven za pravega moškega?
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
08.09.2023 01:31

Če smo mislili, da so časi, ko so se avtomobili delili na ženske in moške modele, minili, smo se motili. Mestni malčki morda res ne veljajo več za dekliške avtomobilčke in terenci že zdavnaj niso več samo domena moških, obstaja pa segment vozil, ki ga del moških vidi kot premalo možatega.

Urša Prosenjak

Nekoliko presenetljivo, ali pa tudi ne, so to električni avtomobili. Čeprav veljajo za prihodnost transporta in glavni avtomobilski proizvajalci kar tekmujejo, kdo jih bo proizvedel več, pa nova  študija razkriva, da nekateri moški menijo, da električna vozila zanje niso primerna, saj so premalo možata in bi škodovala njihovi podobi.

Dr. Michael Parent, raziskovalec z Univerze v Austinu, trdi, da se moški, ki jim je pomembno ohranjati podobo »pravega moškega«, redkeje odločajo za električne avtomobile in imajo do njih nasploh odklonilen odnos. Namesto tega imajo raje visokozmogljiva bencinska vozila, ki jih vidijo kot znak moškosti. Strokovnjaki menijo, da to vzbuja zaskrbljujočo in nepričakovano negotovost pri prizadevanjih za podnebne spremembe.

»To ni glavna težava podnebnih sprememb, je pa še ena stvar, ki jo je mogoče preprečiti in prispeva k množici težav, povezanih s podnebjem,« poudarja dr. Parent. »Čeprav bi težavo lahko rešili z oglaševanjem, bi bilo verjetno bolje, da bi izobraževanje obravnavalo norme vloge spola, da bi zmanjšali negotovo in krhko možatost.«

Dr. Parent je v okviru svoje raziskave preučeval koncept »možatosti« med 400 moškimi, ki živijo v ZDA. Pojem možatost se nanaša na stopnjo, do katere oseba svojo lastno vrednost utemeljuje na kulturnih standardih moškosti, vključno s trdnostjo, statusom in anti-ženskostjo.

Gre za subjektivne zaznave udeležencev, ki so morali oceniti, ali se strinjajo z vrsto izjav, kot denimo »Ne morem se spoštovati, če ne živim v skladu s tem, kar pomeni biti pravi moški.« Odgovore so nato primerjali z nakupovalnimi navadami in odnosom do avtomobilov, pri čemer so preverjali tudi, ali imajo raje motor z notranjim izgorevanjem, hibridni ali električni pogon.

Izkazalo se je da je skoraj 40 odstotkov moških je električna vozila ocenilo kot najslabšo možnost, mnogi izmed tistih, ki so bili električnim avtomobilom najmanj naklonjeni, pa so imeli najbolj tradicionalne »moške« poglede.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto