Piškotki

Da bi vam lahko nudili popolno uporabniško izkušnjo, uporabljamo "piškotke" (cookies).
Z nadaljnjo uporabo našega portala se strinjate z uporabo piškotkov.

Ona in avto
Ameriška plesalka Isadora Duncan si je v Evropi ustvarila uspešno kariero, obenem pa burila duhove s svojim kontroverznim življenjskim slogom. Dramatično kot je živela, je pri komaj petdesetih tudi umrla. Zanjo je bila usodna vožnja s kabrioletom.
Taii Voss je ženska mnogih talentov in znanj, vsem pa je skupna kreativnost in strast, ki jo vodi pri njenih projektih. Pomemben del njenega življenja pa je druženje z Bonnie, motociklom, ki jo spremlja na potovanjih in ji pomaga pri polnjenju baterij. Nekaj tančic svojega zanimivega življenja je odstrla v pogovoru z nami in razkrila, kaj jo motivira in kako je postala to, kar je danes.
Špela Rojc je že mnogim bodočim voznikom pomagala do vozniškega izpita. Svoje delo opravlja s predanostjo in veseljem, kar prepoznavajo tudi kandidati, ki si radi kot svojo učiteljico vožnje izberejo prav njo.
Vsak pravi ljubitelj Volkswagna pozna ikonično karirasto oblazinjenje in ročko menjalnika v obliki žogice za golf v modelu Golf GTI, le malokdo pa pozna njun izvor in avtorico.
Barbara Jurak je ena izmed tistih vsestranskih žensk, ki so enako spretne v kuhinji, delavnici in za volanom. Toda za razliko od večine ostalih, je ona za svoje delovno okolje izbrala kabino tovornjaka.
Nobenega izziva se ne ustrašim. Še posebej, če izziv pomeni sesti za volan vozila, ki je nekajkrat daljše in težje od tega, kar običajno vozim. Pa čeprav le za en krog.
Na današnji dan se je pred 112 leti skupinica mladih žensk odločila porušiti nekaj stereotipov. V času, ko ženske za volanom niso imele kaj iskati, so se same odpravile na 5767 kilometrov dolgo potovanje z avtom.
Maša je na prvi pogled običajna mladenka dvajsetih-in-nekaj let, ki ima rada živali in lepe stvari v življenju. Toda ko beseda nanese na avtomobile, motorje in vse, kar diši po bencinu, se kaj hitro izkaže, da nimamo opravka s povprečnim dekletom.
Ženske med vožnjo cenimo udobje in v hladnem zimskem jutru, kakršnih je to pomlad še obilo, največ udobja nedvomno prispeva avtomobilski grelec. Morda bo koga presenetilo, toda ta nepogrešljiv del opreme vsakega sodobnega avta je izumila ženska.
Izumi praviloma nastanejo kot rezultat prizadevanja, da bi si ljudje olajšali vsakdanjik, zato niti ni presenetljivo, da so za marsikatero inovacijo v avtomobilizmu zaslužne ženske, ki pregovorno podpirajo tri vogale hiše in opravijo večino vsakdanjega dela. Ena teh inovacij so brisalci.
Med vplivnimi ženskami v avtomobilizmu ima Bertha Benz brez dvoma vodilno mesto. Čeprav brez višje izobrazbe, je zgolj zaradi ljubezni do tehnike in moža napravila odločilen korak, brez katerega bi danes svet izgledal precej drugače.
V avtomobilizmu so ženske le redko v ospredju. Toda prav ženska je spremenila naš pogled na notranjost avtomobilov.
Pred 81 leti je umrla igralka v nemih filmih, Florence Lawrence, ki velja za prvo pravo filmsko zvezdo, Dekle tisočerih obrazov.