Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
#
Zgodovina
Melitta Schenk Gräfin von Stauffenberg13.05.2024
Judinja, ki je razvijala in testirala Hitlerjeve bombnike
Pilotka in inženirka Melitta von Stauffenberg je s svojimi dosežki močno presegla vse ostale pilote nemške vojske, a ob vsej predanosti delu ni verjela v takratni režim.
Elise Deroche25.09.2023
Nevarnosti življenja, strnjene v minute
Manj kot desetletje po prvem poletu bratov Wright je sedla za krmilo letala prva ženska. To je bila Elise Deroche, znana tudi pod psevdonimom Raymonde de la Roche, ki je svoje pilotsko dovoljenje dobila leta 1910, bila pa je tudi prva ženska, ki je letela sama.
Volvo YCC25.08.2023
Najbolj ženski avto v zgodovini in njegova filozofija
Zamisel avtomobila, zasnovanega posebej za ženske, je milo rečeno kontroverzna. Meja med seksizmom in praktičnostjo je namreč zelo tanka. Verjetno se med drugim tudi zaradi tega vse bolj uveljavlja stališče, da se avtomobili ne delijo več na moške in ženske avte. Vseeno pa je pred več kot 20 leti nek avtomobilski proizvajalec razvil avto po meri žensk.
Hedy Lamarr07.06.2023
Igralka, ki nam je dala wi-fi, Bluetooth in GPS
Hedy Lamarr je bila ikona črnobelega filma. Le malokdo pa ve, da je bila tudi izumiteljica in je zaslužna za razvoj tehnologije, ki je danes nepogrešljiva.
Na današnji dan03.05.2023
Reševanje za Pulitzerja
Virginia Schau je prva ženska, ki je osvojila Pulitzerjevo nagrado za fotografijo. Dogodek, ki ga je ujela v objektiv, se je zgodil pred natanko 70 leti.
Zgodovina17.04.2023
Yugo je presenečal celo Američane
Zastavin Yugo velja še danes za najbolj znan avto nekdanje Jugoslavije. Izvažali so ga v številne države, med drugim tudi v ZDA, kamor je potovalo skoraj 150.000 primerkov.
Obletnica tragedije15.09.2022
Skrivnost: zakaj je umrla monaška princesa?
Mineva natanko 40 let, odkar je svet mnogo prezgodaj izgubil priljubljeno princeso in nadarjeno igralko. Njena smrt je bila ena tistih, ki odpirajo še in še vprašanj »kaj, če…«. Ena tistih tragedij, ki bi se lahko srečno razpletle, če bi bilo le to ali ono drugače.
Smrt princese ljudskih src04.09.2022
Skrivnost limuzine, v kateri je umrla princesa Diana
Pred nekaj dnevi je minilo natanko četrt stoletja od tragične smrti princese Diane v enem izmed pariških tunelov. Nesreča je sprožila mnoga vprašanja, ki še danes nimajo odgovora. Eno izmed njih, ki sicer ni najbolj pereče izmed vseh, pove pa veliko o zagonetnosti preiskave, je tudi skrivnostno izginotje razbitin limuzine.
Citroen14.03.2022
Cestna pošast za preizkušanje pnevmatik
Deset ton, 368 kilovatov in 11 gum, ki se dotikajo tal. Citroen PLR je eno najbolj edinstvenih vozil, kar jih je svet kdaj videl, skozi leta pa se ga je prijelo več različnih imel: Mille Pattes, stonoga ali pa kar Michelinov testni avto.
Helene van Zuylen11.03.2022
Baronica, ki je ženskam utrla pot v motošport
Ob razmeroma maloštevilnih ženskah v motošportu bi morda pomislili, da se je interes lepšega spola za to področje pojavil šele v zadnjih desetletjih, toda če hočemo najti pionirko avtomobilskih dirk.
EMW17.02.2022
Zgodba vzhodnonemškega BMW
Kot vsaka svetovna kriza je tudi druga svetovna vojna močno vplivala na takratne proizvajalce avtomobilov. Med tistimi, ki so bili v še posebej težkem položaju, je bil BMW, ki se je s tovarnami v različnih delih Nemčije po vojni naenkrat znašel v dveh različnih državah.
Na današnji dan06.02.2022
The Spirit of Ecstasy - zgodba skrivne ljubezni
Na današnji dan je nastala avtomobilska maskota z eno najlepših zgodb. Figurica, ki krasi pokrov motorja avtomobilov znamke Rolls-Royce, imenovana Spirit of Ecstasy.
Posel stoletja31.12.2021
Ameriška zgodba jugoslovanskega Yuga
Legendarni jugoslovanski avto, ki je še danes predmet številnih šal, pa tudi nostalgičnih spominov generacije nad 40, je bil tudi glavni akter v enem izmed najbolj kontroverznih poslov v zgodovini bivše države, ki se je začel julija 1985.
Film08.12.2021
Rojstvo morilskega avta
Na današnji dan je pred skoraj štirimi desetletji na filmska platna pripeljal najzlobnejšega avta v zgodovini filma. Christine je spremenila pogled Američanov na osebna vozila in vse do danes ostala kultna grozljivka.
Na današnji dan30.11.2021
Paul Walker ostaja legenda
Na današnji dan je pred osmimi leti svet filma pretresla tragična smrt Paula Walkerja. Zvezdnik, ki je zaslovel s franšizo Hitri in drzni, je bil tudi zasebno ljubitelj hitrih avtomobilov in znan po drznosti za volanom. Prav ljubezen do hitrosti pa ga je nazadnje tudi stala življenja.
Zgodovina24.11.2021
Ženska, ki je razdelila cesto
Razdelitev cestišča v dva vozna pasova se nam zdi samoumevna. Toda zamisel o tem se je pojavila šele pred dobrim stoletjem, ko so bili avtomobili že kar nekaj let na cestah in je promet postal gostejši. Rešitve za boljšo organiziranost prometa pa se je domislila ženska.
Na današnji dan07.11.2021
Tragičen konec mostu Tacoma Narrows
Na današnji dan se je pred 81 leti zaradi močnega vetra zrušil most Tacoma Narrows le dobre štiri mesece po odprtju. Dogodek je, presenetljivo, terjal le eno smrtno žrtev – življenje je izgubil pes
  • 1
  • © Copyright 2017-2023 Njen Avto