Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Filmska zvezda, ki je iznašla smernik in zavorno luč
Filmska zvezda, ki je iznašla smernik in zavorno luč
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
08.03.2021 13:29

Pred 81 leti je umrla igralka v nemih filmih, Florence Lawrence, ki velja za prvo pravo filmsko zvezdo, Dekle tisočerih obrazov.

Urša Prosenjak

Nastopila je več kot 300 filmih za različne studie in bila tudi prva igralka, katere ime so oglaševali pri promociji filma in studia. Pred tem so se igralci v filmih izogibali navedbi imena, saj so se bali, da bodo izgubili angažmaje na odrskih deskah, če bodo producenti izvedeli, da se ukvarjajo z ničvrednim svetom filma. Drugi razlog je bil, da niti producenti filmov niso želeli izpostavljati imen in s tem ustvarjati položaja, ko bi igralci zahtevali več denarja od drugih. Lawrencova je vrhunec svoje slave doživela v drugem desetletju 20. stoletja.

Filmska zvezda, ki je iznašla smernik in zavorno luč

Ampak hkrati je bili tudi Florence Lawrence tudi izumiteljica v avtomobilskem svetu. Zasnovala je mehanski smernik in prvo mehansko zavorno »luč«. Na žalost teh iznajdb ni patentirala in od tega ni imela nobene koristi.

Lawrenceowa se je rodila 1886 v Ontariu v Kanadi. Njena kariera je šla strmo navzdol, prav tako zdravje. 28. decembra je stara 52 let zaužila strup in umrla.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto