Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Ženska, ki je spremenila avtomobilsko oblikovanje
Helene Rother
Ženska, ki je spremenila avtomobilsko oblikovanje
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
08.03.2021 21:44

V avtomobilizmu so ženske le redko v ospredju. Toda prav ženska je spremenila naš pogled na notranjost avtomobilov.

Urša Prosenjak

Helene Rother se je rodila leta 1908 v Leipzigu, svojo umetniško in ustvarjalno pot pa je po diplomi na Kraljevi akademiji grafične in književne umetnosti začela kot ilustratorka. Sredi 20-ih let prejšnjega stoletja je s hčerko pobegnila pred nacističnim režimom v Francijo. Tam je ustanovila svoje podjetje Contempora Studio in začela oblikovati nakit in modne dodatke.

Ženska, ki je spremenila avtomobilsko oblikovanje

Leta 1941, ko je nacizem zajel še Francijo, sta s hčerjo zbežali v severno Afriko, od tam pa v ZDA, kjer se je leta 1942 odzvala na oglas podjetja General Motors, ki je iskalo oblikovalca modnih materialov.

Ženska, ki je spremenila avtomobilsko oblikovanje

Čeprav je njen portfelj obsegal nakit in književne ilustracije, jo je Harley Earl vseeno zaposlil in ji omogočil, da je postala ena prvih avtombilskih oblikovalk. Osredotočala se je na barve in tkanine oblazinjenja, osvetlitev in sedeže, s svojim delom pa je prispevala k posodobitvam legendarnih ameriških avtomobilov kot so Buick, Chevrolet, Cadillac, Oldsmobile in Pontiac. Njena umetniška vizija je bila spremeniti pusto notranjost povojnih avtomobilov v nekaj vpadljivega in sodobnega.

Leta 1947 je zapustila GM in odprla svoj oblikovalski studio, kjer je nato do leta 1956 oblikovala notranjost za vozila Nash.

Ženska, ki je spremenila avtomobilsko oblikovanje

Umetniška vizija Helene Rother je odprla vrata novemu obdobju avtomobilskega oblikovanja s transformacijo puste notranjosti vozil v elegantno okolje. Postala je prva ženska, ki je imela govor na srečanju Združenja avtomobilskih inženirjev, s svojim delom pa je opozorila na pomen in pomembnost notranjosti ter spodbudila proizvajalce k izboljšanju kvalitete materialov v potniških kabinah. Zaradi njenega prispevka k stroki je dobila vzdevek »botra avtomobilskega oblikovanja.«

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto