Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Ženski, ki sta izumili brisalce
Zgodovina
Ženski, ki sta izumili brisalce
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
15.04.2021 16:26

Izumi praviloma nastanejo kot rezultat prizadevanja, da bi si ljudje olajšali vsakdanjik, zato niti ni presenetljivo, da so za marsikatero inovacijo v avtomobilizmu zaslužne ženske, ki pregovorno podpirajo tri vogale hiše in opravijo večino vsakdanjega dela. Ena teh inovacij so brisalci.

Urša Prosenjak

Pripomoček, ki je danes samoumeven del avta, sta razvili Mary Anderson in Charlotte Bridgwood, vendar ne skupaj. Zamisel se je leta 1903 porodila Mary Anderson med vožnjo s tramvajem v New Yorku. Kot potnica ni mogla uživati v vožnji in občudovati razgled, saj je močno snežilo, voznik pa je moral nenehno ustavljati, da je sneg obrisal z vetrobranskega stekla.

Po ne ravno idealnem potovanju je zasnovala ročico, oblečeno z gumo in pritrjeno na vzmet, ki jo je bilo mogoče aktivirati iz notranjosti tramvaja, da je z njeno pomočjo voznik očistil šipo. Nekaj let kasneje, leta 1917, je Charlotte Bridgewood nadgradila njen izum z elektronskim mehanizmom.

Ženski, ki sta izumili brisalce

Kljub nesporni uporabnosti in koristnosti pa v začetku 20. stoletja avtomobilski proizvajalci v iznajdbi niso videli posebne vrednosti in zanjo niso kazali zanimanja. Šele mnogo kasneje so postali del standardne opreme vsakega avtomobila.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto