Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Smrt v kabrioletu
Isadora Duncan
Smrt v kabrioletu
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
18.09.2021 23:24

Ameriška plesalka Isadora Duncan si je v Evropi ustvarila uspešno kariero, obenem pa burila duhove s svojim kontroverznim življenjskim slogom. Dramatično kot je živela, je pri komaj petdesetih tudi umrla. Zanjo je bila usodna vožnja s kabrioletom.

Urša Prosenjak

Isadora Duncan se je rodila 26. maja 1977 v Kaliforniji, a jo je že kot 22-letno mladenko pot zanesla v Evropo in Sovjetsko zvezo. V poklicnem in zasebnem življenju je premikala ustaljene standarde. V plesu je eksperimentirala in razvijala nove sloge, zasebno pa je bila biseksualka in ateistka, odkrito pa se je spogledovala tudi s komunistično ideologijo.

Smrt v kabrioletu

Družinska sreča ji ni bila namenjena. Rodila je tri otroke, a sta prva dva v starosti 3 in 7 let utonila, ko je avto njune varuške zapeljal v reko. Tretji otrok je umrl kmalu po rojstvu.

Smrt v kabrioletu

Njeno življenje se je tragično končalo 14. septembra 1927 v Nici v Franciji. Kot sopotnica je prisedla v Amilcar CGSS v lasti Benoita Falchetta. Okoli vratu je nosila ročno poslikan šal, delo ruskega umetnika Romana Chatova, ki je bil darilo njene prijateljice Mary Desti. Prav ta ji je ob slovesu svetovala, naj si odene ogrinjalo, saj je bil večer hladen, vozilo pa je imelo odprto streho, a je Duncanova njen predlog zavrnila in se raje odločila za šal. Pred odhodom je zbrani družbi, ki jo je pospremila, dejala: »Adieu, mes amis. Je vais à l'amour!« (»Zbogom, prijatelji. Odhajam k ljubezni!«)

Ko je avto speljal, se je njen svilen šal zapletel okoli kolesa in zadnje osi, jo potegnil iz avta in ji zlomil tilnik. Destijeva je kasneje povedala, da jo je tik pred tem poskušala posvariti zaradi visečega šala, a je bilo prepozno. Isadoro Duncan so nemudoma odpeljali v bolnišnico, kjer so le še potrdili smrt.

Smrt v kabrioletu

Njeno truplo so upepelili, žaro s pepelom pa položili v grob njenih otrok na pariškem pokopališču.

Leta 1968 so o njenem življenju posneli film z Vanesso Redgrave v glavni vlogi.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto