Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Šest napak zimske vožnje
Varnost
Šest napak zimske vožnje
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
18.12.2021 04:53

Zimski meseci prinašajo s sabo radosti v obliki sneženja, ki pa ne pomeni le romantične sprehode in razposajeno kepanje, pač pa obilo nevšečnosti, predvsem za voznike, kar lahko ima v najslabšem primeru tudi tragične posledice.

Urša Prosenjak

Sneg, led in zmanjšana vidljivost pomenijo, da morajo biti vozniki v prometu previdnejši. Marsikdo preveč zaupa svojim vozniškim sposobnostim, ki so v običajnih vremenskih pogojih lahko zelo dobre, a na poledeneli cesti se vozilo drugače obnaša. Zavorna pot se podaljša in na to ne moremo vplivati, pa če smo še tako spretni vozniki.

Vplivamo pa lahko na varnostno razdaljo, ki bo preprečila trčenje v vozilo pred nami. V nadaljevanju naštevamo še nekaj napotkov za zimsko vožnjo, s katerimi lahko preprečimo, da bi trpela tako pločevina kot tudi mi.

Vozniki pogosto delamo naslednjih šest napak:

<!-- [if !supportLists]-->1. Vožnja z neustreznimi pnevmatikami

Če zimske ali kombinirane gume uporabljamo že nekaj sezon, je pametno preveriti globino profila. Če je ta manjša od 4 mm, bo potrebno gume zamenjati. Prav tako moramo vsak mesec preverjati tlak v gumah, saj se v mrazu lahko zniža, kar privede do slabšega oprijema.

2. Avtomobil ni pripravljen za zimske razmere

Pred začetkom zime se praviloma toliko osredotočamo na ustrezne gume, da lahko pozabimo preveriti stanje brisalcev vetrobranskega steka. Prav tako moramo preveriti in po potrebi zamenjati motorno olje ali hladilno tekočino, pa tudi stanje akumulatorja. V hladnem vremenu vozilo potrebuje dodatno pozornost, saj lahko že najmanjša težava privede do resne škode, če je ne popravimo pravočasno. Priporočljivo je pred začetkom zime opraviti tudi redni servis.

3. Prehitra vožnja

Omejitve hitrosti na posameznih odsekih se nanašajo na suhe vremenske razmere z dobro vidljivostjo, ko pa sneži ali dežuje, je potrebno dodatno upočasniti, ne glede na omejitve, določene s prometnimi znaki. Počasna vožnja je morda res nadležna in dolgočasna, a je edini način, ki nam pomaga obdržati nadzor nad vozilom. Spet pa ni dobro voziti veliko počasneje, saj se bodo ostali vozniki težko prilagodili in povečala se bo možnost naleta.

 

4. Prekratka varnostna razdalja

Na mokri in ledeni cesti je zavorna pot daljša, zato je potrebno imeti večji razmak med vozili kot običajno. Posebej pomembno je, da spremljajmo v vzvratnem ogledalu dogajanje za nami, saj se namreč večina zimskih prometnih nesreč zgodi v obliki udarca od zadaj.

5. Vožnja v zimskih oblačilih

Debele zimske bunde in plašči ter šal, kapa in rokavice nas sicer varujejo pred mrazom zunaj, a v avtu lahko vključimo gretje in ni vrhnja oblačila niso potrebna. Ovirajo namreč našo okretnost za volanom ter nam zastirajo pogled na cesto. Okorni zimski škornji lahko tudi vplivajo na naš občutek za stopalke, kar utegne tudi podaljšati naš odzivni čas pri uporabi zavore.

6. Sneg in led na avtu

Na pot se lahko varno odpravimo šele takrat, ko očistimo led z vseh steklenih površin ter odstranimo sneg s celotnega avtomobila. Še posebej pozorni moramo biti na luči. Vožnja z zasneženimi avtom je lahko nevarna ne le zaradi zmanjšane vidljivosti izza volana, pač pa tudi zato, ker lahko sneg med vožnjo zdrsne z avta bodisi na naše lastno vetrobransko steklo bodisi na drugo vozilo ter povzroči materialno škodo ali pa celo prometno nesrečo. Nenazadnje je tovrstna vožnja tudi razlog, da nam policisti izrečejo globo.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto