Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Zakaj plastenka med kolesom in blatnikom pomeni nevarnost?
Mit ali resnica?
Zakaj plastenka med kolesom in blatnikom pomeni nevarnost?
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
29.12.2021 01:19

Previdnost ni odveč.

Urša Prosenjak

Včasih je dovolj že trenutek nepazljivosti, da postanemo žrtev zločina. Mimogrede nas lahko oropajo, lahko pa ostanemo celo brez avtomobila. Nepridipravi postajajo vse iznajdljivejši, ena izmed njihovih metod pa je osnovana na predvidljivem ravnanju večine voznikov.

Naravna reakcija vsakega voznika, ki ob zagonu motorja in premika vozila opazi nenavadne zvoke ali kakorkoli drugačen občutek med vožnjo, je, da nemudoma ustavijo in izstopijo, da bi pogledali, kaj se z vozilom dogaja. Pri tem pogosto ne ugasnejo motorja in ne odstranijo ključa iz ključavnice.

Na prav ta trenutek pa čakajo zlikovci. Medtem, ko voznik raziskuje, kaj je povzročilo nenavaden zvok, tatovi izkoristijo priložnost, skočijo v avto in ga vozniku dobesedno ukradejo izpred oči. O tem načinu kraje poročajo predvsem v ZDA, čeprav ni uradnih podatkov, ki bi to potrjevali, ni. Osnovna zamisel takšnega načina kraje je, da tatovi med kolo in blatnik zataknejo plastenko, ki od speljevanju povzroči nenavaden zvok in občutek na volanu ter spodbudi voznika k raziskovanju vzroka. Seveda lahko zločinci uporabijo tudi kakršenkoli drug način, s katerim zvabijo voznika iz avtomobila, zato je pomembno, da se te nevarnosti zavedamo.

Kolikšna je dejanska nevarnost, da postanemo žrtev tovrstne kraje, sicer ne moremo vedeti, nič pa ni narobe, če upoštevmo nekaj preprostih napotkov. Preden se vkrcamo v avto, si oglejmo zunanjost z vseh strani in bodimo pozorni na morebitne nenavadnosti. Če moramo iz kakršnegakoli razloga zapustiti vozilo, vedno ugasnimo motor in s seboj vzemimo ključ, po možnosti pa avto tudi zaklenimo, četudi smo »samo nekam na hitro skočili« in nameravamo ostati v bližini. Ne moremo namreč vedeti, da nas ne prav v tistem trenutku opazujejo nepridipravi, ki čakajo na trenutek naše nepazljivosti.

Pri celotni zamisli pa je nekaj pomanjkljivosti. Trik s plastenko se namreč opira na domnevo, da bo voznik izstopil in preveril hrup, kar ni nujno. Prav tako bi morali tatovi potrpežljivo čakati kolikor dolgo bi bilo potrebno, da bi se žrtev vrnila v avto, kar pa ni zelo verjetno. 

Naj gre za dejansko nevarnost ali pa le urbani mit, nas kanček previdnosti nič ne stane. Navsezadnje. četudi gre le za mit, pa ni nujno, da ne bo nekoč nekdo vendarle poskusil s to zvijačo zares.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto