Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Pravilno odpiranje vrat rešuje življenja
Promet
Pravilno odpiranje vrat rešuje življenja
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
23.01.2022 01:45

Ni vseeno, kako odpremo vrata pri izstopanju iz avtomobila.

Urša Prosenjak

V prometu moramo biti ves čas izjemno zbrani, kar pa ni vedno mogoče, saj obstaja kup dejavnikov, ki motijo našo pozornost. Zato je ključnega pomena, da nam določena ravnanja preidejo v kri in podzavest. Tako na primer brez razmišljanja ustavimo pri rdeči luči in vedno pogledamo levo in desno pred prečkanjem ceste. Podobno si lahko »programiramo« pravilno odpiranje vrat.

Na prvi pogled se nam odpiranje avtomobilskih vrat morda ne zdi posebej nevaren manever in večinoma res ni. Obstajajo pa določene situacije, ki zahtevajo nekaj previdnosti, preden odpremo vrata. Natančneje, kadar parkiramo bočno ob kolesarski stezi ali pa zelo blizu voznega pasu. Če v takšnem primeru odpremo vrata, ne da bi pogledali, lahko nehote z njimi zbijemo kolesarja, ki bi ravno takrat pripeljal po kolesarski površini.

Obstaja pa preprost trik, ki nam bo preprečil, da bi pozabili pogledati nazaj, preden odpremo vrata. Metodo so v Veliki Britaniji celo zapisali v tamkajšnji zakon o prometnih predpisih, imenujejo pa jo Dutch Reach. Vrata naj bi odpirali z roko, ki je od vrat bolj oddaljena – vrata na levi strani z desno roko, vrata na desni pa z levo. To nas prisili, da se pri odpiranju vrat obrnemo nazaj ali pa vsaj usmeri naš pogled v zunanje vzvratno ogledalo, kar nam omogoči opaziti bližajočega se kolesarja ali drugo vozilo.

V Veliki Britaniji so organizirali kampanjo za osveščanje udeležencev v prometu o tej metodi odpiranja vrat, obenem pa zakonodaja opredeljuje povzročitev poškodbe z odpiranjem vrat kot prekršek, za katerega je zagrožena kazen 1000 funtov.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto