Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Koliko mirovanja prenese akumulator?
Vzdrževanje avtomobila
Koliko mirovanja prenese akumulator?
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
10.02.2022 01:53

Če avta predolgo ne uporabljamo, lahko to privede do neprijetnih posledic. Najbolj opazna tegoba je izpraznjen akumulator.

Urša Prosenjak

Za vzdrževanje napolnjenosti akumulatorja je treba vsaj vsake tri tedne zagnati motor in ga pustiti teči približno pol ure na prostem. Če že v naprej vemo, da avta ne bomo uporabljali več kot tri mesece, je priporočljivo odklopiti negativni pol iz akumulatorja in odstraniti akumulator iz vozila, še posebej, če je vozilo v prostoru, kjer se temperatura okolice spusti pod 10 °C ali se dvigne nad 40 °C. Če bomo akumulator pustili priklopljen in v vozilu, se lahko izprazni, garancije pa ne bomo mogli uveljavljati zaradi neustreznega vzdrževanja.

V povprečju bi akumulator moral »preživeti« trimesečno mirovanje, vendar pa na dejanski čas, ki ga potrebuje za izpraznjenje, vpliva morebitna dodatna oprema, kot na primer naknadno vgrajen radio, alarm proti kraji in podobno. Akumulatorji novejših vozil, ki vsebujejo bistveno več električne opreme, se lahko izpraznijo že po 3 do 6 tednih nedejavnosti. Pomemben dejavnik je tudi starost akumulatorja.

Priporočljivo je zakleniti avto, ki bo dalj časa v mirovanju, ker bo ob tem prešel v stanje pripravljenosti, takrat pa se akumulator prazni počasneje. Če uporabljamo daljinsko zaklepanje, se prepričajmo, da mehanska ključavnica še vedno deluje, če bi se akumulator vendarle izpraznil in s tem onemogočil daljinsko odklepanje.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto