Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Ali potrebujejo električna vozila posebne pnevmatike?
Skrb za vozilo
Ali potrebujejo električna vozila posebne pnevmatike?
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
10.03.2022 00:40

Vprašanje, ali potrebujejo električni avtomobili posebne pnevmatike, se morda zdi na prvi pogled smešno in nepotrebno, saj vrsta pnevmatik ni neposredno povezana z vrsto pogona. Načeloma lahko električna vozila uporabljajo običajne pnevmatike, a obstaja več razlogov, ki govorijo v prid uporabi posebnih, zanje zasnovanih pnevmatik.

Urša Prosenjak

Električna vozila so zaradi težkih baterij težja, obenem pa imajo takojšnji navor, kar močno obremeni pnevmatike, ki se zato hitreje izrabljajo. Navadne gume naj bi se obrabile tudi do 30 odstotkov hitreje, odvisno od načina vožnje.

Še ne tako dolgo nazaj so se gume za hibridna in električna vozila od navadnih razlikovale le po tem, da so imele manjši kotalni upor za zmanjšanje porabe. Enake pnevmatike so se  uporabljale tudi za avtomobile s klasičnim pogonom, ki so prav tako stremeli k zmanjšanju porabe goriva. Takšne gume imajo praviloma slabosti v obliki šibkejšega oprijema, kar vodi do slabšega obnašanja v ovinkih, slabšega zaviranja in hitrejšega zdrsa pri ostrejšem premikanju po spolzkih površinah.

Ker hibridi in električna vozila postajajo zmogljivejši, hitrejši in težji, so proizvajalci pnevmatik v tem prepoznali nov trg za gume, ki  bodo na eni strani ekonomične v smislu nižje porabe, hkrati pa tudi sposobne izpolnjevati potrebne pogoje za montažo na težje avtomobile.

Lastniki električnih vozil sicer lahko na svoj avto namestijo navadne pnevmatike, ki so praviloma cenejše, vendar morajo biti pri tem pozorni, da izpolnjujejo zahtevo glede teže, ki jo lahko prenesejo. Pnevmatike, ki so zasnovane posebej za električna vozila, so ponavadi označene z oznako EV, ustrezne pa naj bi bile tudi pnevmatike z oznako XL, ki nam pove, da gre za pnevmatike, ki so namenjene težjim vozilom, večinoma športnim terencem ali križancem, ali pa z oznako HL (v angleščini »heavy load«), ki nam pove, da so te pnevmatike sposobne zdržati še večjo težo pri enakem zračnem tlaku v njih. Razlikujejo se po ojačani konstrukciji, trših bokih in drugem, kar omogoča, da vozila, ki jih uporabljajo, niso preveč neudobna, hkrati pa so primerno varna in vodljiva.

Te oznake nimajo zakonsko določenih lastnosti, nam pa na splošno povedo, da so namenjene določenim vozilom.

Praviloma lahko majhni in relativno lahki električni avtomobili brez športnih zmogljivosti uporabljajo standardne pnevmatike brez večje razlike. Seveda pa lahko lastnik izbere tiste, ki obljubljajo nižjo porabo goriva tudi pri klasičnih avtomobilih, da lahko z enim polnjenjem baterije prevozi več kilometrov. Pri manjših električnih vozilih je poraba bolj odvisna od pogojev vožnje, načina vožnje in uporabljenih porabnikov kot od pnevmatik.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2023 Njen Avto